Depistarea precoce a infecției cu virusul HPV reprezintă o metodă eficientă de prevenire a cancerului de col uterin. Din fericire există un vaccin pe care îl putem face cu toții și din luna ianuarie este gratuit. Ginecologul Radu Vlădăreanu a vorbit la „Sfat de Sănătate” despre prevenție și cum ne vindecăm în cazul în care ne-am infectat. Mare atenție, prezervativul nu ne protejează 100% împotriva acestui virsus.
Cât de periculos este visusul HPV
cancer de col
cancer vulvar
cancer vaginal
cancer orofaringian
Nu toată lumea care este infectată face și cancer. Majoritatea celor care iau această infecție reușesc să se vindece într-un interval de 1-2 ani. Cam 20% din perosanele care contactează acest virus nu reușesc vindecarea și la o parte dintre ele poate declanșa cancerul de col uterin. Șapte tulpini de HPV dau 90% dintre cazurile de cancer de col.
Ne putem proteja impotriva infecției cu un vaccin. Vaccinăm în special fetițele.Din luna ianuare pogramul de vaccinare va fi gratis. Ne vaccinăm cu 3 doze, dacă fetița este între 9-14 ani putem face și doar 2 vaccinuri și nu trebuie repetat. Toată lumea se poate vaccina, la orice vârstă.
Virusul necesită un contact al mucoaselor genitale, nu neapărat un act sexual complet. Metoda prezervativului nu este 100%.
Cum eliminăm virusul HPV
imunitate
test Babeș-Papanicolau
testare ADN/HPV
Ne videcăm dacă depistăm infecția din timp. Din păcate nu există simptome ale virusului.