Antena 3 CNN Life Sănătate Sfat de sănătate. Ce boli ascunde procesul de uitare

Sfat de sănătate. Ce boli ascunde procesul de uitare

1 minut de citit Publicat la 09:23 13 Mai 2019 Modificat la 09:23 13 Mai 2019
Sfat de sănătate. Ce boli ascunde procesul de uitare

De câte ori nu vi s-a întâmplat să uitaţi cheile acasă, să vă sunaţi cunoştinţele, sau chiar ce aveţi de făcut astăzi? Andreea Cigolea a prezentat la rubrica ''Sfat de sănătate'' ce este de fapt uitatul şi ce boli ascunde acest proces.

Neurologul Dan Mihnea ne spune ce este de făcut pentru o minte sănătoasă pentru un timp îndelungat, dar şi efectele stresului asupra creierului.

''Uitatul face parte din viaţa noastră, este ceva ce se întâmplă de zi cu zi şi poate să apară şi la vârte mai mici, sau la vârste mai înaintate. Problema ar trebui să ne-o punem în momentul în care lucrurile se repetă în mod constant şi chiar eventual începe să se accentueze şi nu uităm doar cheile, dar uităm şi de ce am plecat de acasă, sau ne dezorientăm în spaţiu. Procesul de memorare presupune nişte mecanisme complexe în creier, mecanisme care de obicei sunt perturbate de activitatea noastră zilnică, de modul în care ne simţim în ziua respectivă, de modul în care ne alimentăm şi în care ne odihnim (...) Bolile ascunse pot fi luate pe categorii de vârstă. De exemplu, la adulţi pot fi boli endocrinologice cum este hipotirodismul, sau un deficit de vitamina B12 care ar putea să apară ca o tulburare de memorie. La adultul senior ar putea să fie boli neurodegenerative cum este boala Alzheimer, demenţa temporală, sau boli neurovasculare, encefalitele, bolile autoimune. Trebuie să mergem la medic în mod regulat.

Trebuie să mergem la medic în mod regulat. Pentru păstrarea memoriei cât mai mult timp este bine să avem activitate în fiecare zi, să avem o dietă care să fie cu precădrere de tip mediteranean (peşte, fructe de mare, cereale integrale, legume şi fructe proaspete). Şi nu în ultimul timp, odihna care este foarte importantă. Somnul este cel care de fapt curăţă şi organismul şi creierul'', a explicat medicul specialist, Dan Mitrea.

×
x close