Antena 3 CNN Life Sănătate Sfat de sănătate. Apendicele nu este un organ "inutil", aşa cum se spunea până acum. Care este rolul lui în organism

Sfat de sănătate. Apendicele nu este un organ "inutil", aşa cum se spunea până acum. Care este rolul lui în organism

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 09:22 27 Mar 2020 Modificat la 09:22 27 Mar 2020
o_1e4dcndkv18oj137a1sb12f01b1nb.jpg
Sursa foto: Antena 3

Apendicita este o inflamaţia a apendicelui, iar primul simptom care ne trimite la medic este o durere puternică în dreapta jos.

"Primul simptom este o durere în fosa iliacă dreaptă, persistentă, care nu cedează la medicamente şi se accentuează, creşte progresiv. În plus, poate fi însoţită de greaţă, vărsături, diaree, constipaţie sau febră", a subliniat medicul Bogdan Safta, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Mare parte a persoanelor care ajung la medic cu apendicită sunt tineri, însă afecţiunea poate apărea şi la vârstnici. În plus, la ei simptomele sunt mai slab accentuate, motiv pentru care ajung mai târziu la spital. 

Grav este că, în unele situaţii, pot apărea complicaţii.

"Dacă nu ajungem la doctor în timp util, poate apărea peritonita, din cauza perforaţiei apendicelui. Aceasta poate duce, în final, şi în cazurile grave, la deces", atrage atenţia chirurgul Bogdan Safta.

Viaţa fără apendice este la fel, spune medicul. Singura diferenţă este că acum nu se mai merge pe ideea de până acum că apendicele nu are niciun rol în organism.

"Înainte se spunea că apendicele nu are niciun rol în organism, dar s-a dovedit că acesta are un rol în imunitate, este un organ limfatic, de caeea s-a abandonat ideea operaţiei de apendicită în scop profilactic", a lămurit medicul.

Sfat de sănătate. Care sunt complicaţiile apendicitei

×
x close