Antena 3 CNN Life Sănătate A început sezonul alergiilor! Ambrozia şi polenul le dau românilor mari bătăi de cap

A început sezonul alergiilor! Ambrozia şi polenul le dau românilor mari bătăi de cap

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:01 14 Apr 2022 Modificat la 10:03 14 Apr 2022
sezon alergii ambrozie polen
A început sezonul alergiilor! Ambrozia şi polenul le dau românilor mari bătăi de cap Sursa foto: Andreea Alexandru | Hepta

Odată cu relaxarea restricţiilor şi renunţarea la măştile de protecţie, plimbările în aer liber s-au incheiat cu mici neplăceri pentru cei cu alergii, astfel că mulţi au ajuns la cabinetele medicilor.

Ce trebuie să ştiţi despre boala alergică

"Este o boală cronică care apare şi se agravează an de an atunci când ea nu este recunoscută. tratată și manegeriată corect. Afecţiunea alergică duce la o scădere a calităţii vieți acestor pacienți. asemenător bolilor cardiovasulare şi diabetului zaharat", spune Camelia Ciacli, medic primar alergolog Arad.

Simptomele unei alergii sunt de multe ori confundate cu cele ale unei răceli, iar dacă nu sunt tratate la timp pot avea efecte grave asupra sănătăţii, spun doctorii.

În România, 1 din 4 adulţi şi o treime dintre copii suferă de rinită alergică, conform datelor Societatii Române de Alergologie şi Imunologie.

Proprietarii care nu elimină ambrozia de pe terenurile lor riscă amenzi uriașe, anunță Garda de Mediu. “Iarba pustiei” provoacă alergii severe 

Garda Naţională de Mediu a avertizat, astăzi, că ambrozia trebuie eliminată de pe toate terenurile intravilane sau extravilane, amintind că sancţiunile pentru nerespectarea legii pot ajunge până la 20.000 de lei.

Cu toate că proprietarii sunt obligați prin lege să își curețe terenurile de ambrozie, acest lucru nu se întâmplă și mii de persoane, de toate vârstele, suportă din greu consecințele alergiei.

"Popular i se spune iarba pârloagelor sau iarba pustiei, iar în oraşe este cunoscută ca ambrozia, buruiana care poate provoca alergii severe, dacă este lăsată să se răspândească. Pentru evitarea instalării şi răspândirii ambroziei şi pentru eliminarea ei de pe terenurile intravilane sau extravilane Legea 62/2018 obligă proprietarii sau deţinătorii sau administratorii de terenuri intravilane şi extravilane să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia", a transmis Garda Naţională de Mediu.

"Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.

Verificarea şi identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului.

Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor şi administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane", a explicat Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu,

Medicii atrag atenția că alergiile provocate de ambrozie sunt dintre cele mai periculoase

Sunt pacienți care dezvoltă o simptomatologie respiratorie în principal, calitatea vieții acestor pacienți este extrem de redusă, de unde și adresabilitatea către serviciul nostru este foarte mare", spune medicul alergolog Camelia Ciacli.

Persoanele sensibile au reacţii care pot însemna crize de strănut şi ochi roşii, nas înfundat, rinoree, dureri de cap, mâncărime în gât, pierderea mirosului, somnolenţă, oboseală cronică. În cazuri foarte grave, polenul de ambrozie poate provoca şoc anafilactic.

×
x close