Medicamentele care pot influența capacitatea de a conduce şi pot da rezultate pozitive la DrugTest vor fi publicate oficial de Ministerul Sănătăţii în zilele următoare. Fiecare produs medicamentos va fi inscripționat cu un avertisment, dar şi un semn distinctiv pentru ca şoferii să știe clar de care să se ferească atunci când urcă la volan. Unele dintre acestea se află deja în farmacii. De asemenea, specialiștii avertizează că şi medicamentele pentru răceală care conţin codeina cât și pseudo-efedrina pot, de asemenea, influența capacitatea de a conduce şi pot crea probleme la controalele în trafic. În acest context IML avertizează şoferii că testele sunt foarte sensibile şi pot detecta substanțele vizate până la 48 de ore după consumul unei singure pastile.
Aproape jumătate din rezultatele DrugTest s-au dovedit a fi fals-pozitive, mai ales după ce şoferii au luat tratamente despre care nu știau că pot influenţa rezultatele. În acest context, Ministerul Sănătăţii a realizat o listă actualizată cu aceste medicamente care pot influența capacitatea de a conduce și pot da un rezultat pozitiv în urma testării din trafic. Lista cu medicamente actualizată va fi publicată în această săptămână. Practic, din această toamnă, șoferii vor ști ce medicamente să evite pentru a rămâne cu permisele în buzunar.
Fiecare produs medicamentos va fi inscripționat cu un avertisment, dar şi un semn distinctiv pentru ca şoferii să știe clar de care să se ferească atunci când urcă la volan. Astfel, cutiile care au inscripționat un triunghi roşu sunt medicamente ce conțin substanțe care ne pot afecta în mod negativ capacitatea de a conduce
Sunt însă și medicamente administrate tot pentru răceală și gripă, care nu au inscripționat acest semn pe cutie. Cu toate acestea, conțin substanțe care pot da un rezultat fals pozitiv la drag-test, spun farmaciștii.
„Trebuie să știm că această pseudo efedrina poate da pe un test, un DrugTest, fie de urină, fie de salivă, fie de sânge varianta calitativă că este din acea clasă, deci apare pozitiv", spune Beatrice Speteanu, farmacist.
Rezultatele DrugTest pot iesi fals-pozitive la 48 de ore după consumul unei singure pastile
Astfel de situaţii apar pentru că legislația este neclară, spun specialiștii de la INML. În prezent, legislația prevede că este interzis consumul de droguri și substanțe psihoactive la volan, însă și acele substanțe cu efecte similare.
„Aparatele sunt foarte sensibile și ele pun în evidență și cantitățile foarte mici. Medicamentele anti-răceală uzuale conțin, de exemplu, 15mg de codeină. Este o cantitate infinitezimală pentru a putea genera vreun efect psihoactiv. Numai că aparatele noastre sunt atât de sensibile și cele ale Poliției încât vor pune în evidență această substanță până la 48 de ore după consumul unei singure pastilă", a spus Gabriel Gorun, medic IML.
Cu toate acestea, prea puțin șoferi sunt dispuși să își lase acasă mașina atunci când sunt răciți şi iau aceste medicamente.
„E complicat... muncim, că nu avem încotro. Eu conduc 5 ore în fiecare zi", spune un şofer.
Nu doar tratamentele pentru viroze ne pot crea probleme în trafic.
„Foarte multe reacții încrucișate fals pozitive dau și antibioticele. Există antialergice, antihistaminice care pot pozitiva aceste teste și de asemenea toți pacienții care urmează tratamente de exemplu cei care au afecțiune de tip ADHD", a mai spus Gabriel Gorun, medic IML.
În prezent nu există niciun document oficial din partea Agenției Naționale sau Europene a Medicamentului care să spună negru pe alb ca anumite tratamente pot da rezultate pozitive la DrugTest.
Ministerul Sănătății: „Citiți prospectul medicamentelor”
Ministerul Sănătății recomandă șoferilor să citească cu mare atenție prospectul tuturor medicamentelor pe care și le administrează.
„Vă informăm că în ambalajul tuturor medicamentelor se află un prospect, document care cuprinde informații pentru pacienți cu privire la posibilele efecte asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ministerul Sănătății vă recomandă ca înainte de administrarea unui medicament să vă informați citind prospectul acestuia, iar în cazul în care aveți nelămuriri să luați legătura cu medicul sau cu farmacistul dumneavoastră”, se arată pe site-ul Ministerului Sănatăţii.