Puţini români preferă fructele şi legumele, iar cei mai mulţi nu renunţă la consumul de carne.
Peste 75% dintre români afirmă că nu consumă zilnic cel puţin un fruct şi tot atâţia că nu consumă legume. Aceste cifre sunt unele dintre cele mai mari comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană.
Nutriţioniştii susțin, însă, că, încet încet, lucrurile încep să se schimbe.
"Lucrurile se îmbunătăţesc foarte mult, în sensul că există informaţie şi românii încep să caute calitatea alimentară.", spune Ligia Alexandrescu.
Specialiştii susțin că o masa sănătoasă trebuie să conțină proteine, glucide şi antioxidanţi.
"Ne referim la o porţie de proteine animale sau vegetale, carne de pasăre sau alt tip de carne. Dacă vorbim despre proteine vegetale - boabe, fasole uscată, linte, năut, ciuperci. Pe lângă proteină trebuie să existe în farfurie şi carbohidraţi, pâine sau cartofi, ceva amidonos.
Și bineînţeles, tot ce înseamnă antioxidanţi cu fibre, fie că sunt proaspete, legume în salată, fie la cuptor, fie la grătar, gătite. Deci, împărţim farfuria în trei, proteine, glucide şi antioxidanţi.", a explicat, la Antena 3 CNN, nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Doar 8 % dintre români urmează un regim alimentar adecvat, arată studiile. 71 % consuma mai puțină sare, iar 62% mai puține grăsimi.