Multe persoane resimt durerea mai puternic atunci când este frig afară, iar cauzele acestui fenomen includ sensibilitatea crescută a organismului pe timp de ger și venele care se pot contracta temperaturi scăzute.
Specialistul John McBeth, de la Manchester University, explică de ce senzația de durere se amplifică la frig: "Avem senzori peste tot în corp, care acumulează informații despre ce se întamplă în organism și în mediul din jur, trimițând aceste informații la creier. Când suntem expuși la ceva care are potențialul de a fi periculos, precum temperaturi extreme, calde sau reci, acești senzori trimit un semnal de alarmă creierului. Acest mesaj este perceput de creier precum o durere".
Conform publicației Business Insider, un mod prin care simțim durerea altfel la frig este prin faptul că gerul ne afectează articulațiile, contractând țesuturile din zona genunchiilor și a șoldurilor. Altă explicație este că frigul face ca orice boală să se resimtă mai puternic, precum se întâmplă în cazul reumatismului. O altă posibilă teorie dată de Business Insider este aceea potrivit căreia receptorii corpului uman percep altfel durerea la temperaturi scăzute, deoarece chimicalele eliberate de corpul nostru când ne rănim sunt mai puternice la frig.
Indiferent de motivul pentru care simțim durerea mai puternic la ger, un lucru este sigur: pe frig, trebuie să ne îmbrăcam bine și să evitam temperaturile extreme, pentru a ne păstra sănatatea și starea de bine!
Sursă: Business Insider