Oamenii de ştiinţă susţin că persoanele obosite tind să evalueze pozitiv alimentele nesănătoase. Chiar şi o singură noapte pierdută are acest efect.
Studiul a analizat cum lipsa de odihnă poate active zone ale creierului legate de apetit şi de hormonii implicaţi în senzaţia de foame.
Cercetarea a fost realizată de cercetători de la Universitatea Koln din Germania, Julia Rihm şi Jan Peters. Au fost selectaţi 32 de tineri sănătoşi cu vârste între 19 şi 33 de ani. Ei au fost supuşi aceluiaşi regim alimentar cu paste şi carne tocată la cină şi cu iaurt de căpşuni şi măr la desert.
Un grup a plecat acasă cu un aparat care a înregistrat orele de somn, iar celălalt grup a rămas în laborator pentru a desfăşura diferite activităţi.
A doua zi, li s-a măsurat nivelul zahărului în sânge şi hormonii legaţi de stres şi pofta de mâncare. Rezultatul a arătat cum lipsa somnului sporeşte valoarea subiectivă a hranei, potrivit theguardian.com.