Antena 3 CNN Life Sănătate Românii sunt rugați să susțină donarea de organe. ICUTR Cluj: „Este un gest profund umanitar”

Românii sunt rugați să susțină donarea de organe. ICUTR Cluj: „Este un gest profund umanitar”

medic container donare organe transplant
Medic cu un container pentru organe umane. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    21 Oct 2024   •   13:52

Reprezentanţi ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj şi ai Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) au lansat, luni, un apel către populaţie de a fi mai mare deschiderea în ceea ce priveşte donarea de organe a celor aflaţi în moarte cerebrală, astfel încât să poată fi salvate cât mai multe vieţi, potrivit Agerpres.

"Dificultatea este în centrele care au stabilitate pentru donare, de a identifica şi a convinge familia în acest proces de donare. Nu este uşor. Din păcate, orice scandal mediatic, cum a fost cel de la 'Pantelimon', s-a resimţit imediat în activitatea de donare şi numărul de transplanturi este sub nivelul celor de anul trecut.

Oamenii trebuie să ştie că actul de donare este un gest profund umanitar, care ajută până la opt pacienţi să beneficieze de organele acelui pacient, care va trăi, practic, prin acest gest, şi trebuie să ştie că nu există niciun fel de condiţionare în gestul de donare şi nu sunt niciun fel de activităţi suspecte în acest sens.

De aceea, educaţia pacienţilor şi a populaţiei în general este foarte importantă. Este importantă şi implicarea Agenţiei Naţionale de Transplant, în identificarea donatorilor, fiindcă, cu cât sunt mai mulţi donatori identificaţi, cu atât procentul celor care acceptă este mai mare", a declarat, într-o conferinţă de presă, medicul Florin Elec, preşedintele Romtransplant.

"Pe listele de aşteptare sunt peste 4.300 de pacienţi”

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că în România sunt foarte mulţi pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplantul de diferite organe, dar că foarte puţini pot beneficia de transplant, din cauza numărului redus de donatori.

"Pe listele de aşteptare sunt peste 4.300 de pacienţi, pentru toate tipurile de transplant, dar cu precădere, cei mai mulţi sunt pe linie de transplant, peste 3.000 de pacienţi înscrişi pe listele de aşteptare.

Dacă luăm în calcul faptul că sunt peste 14.000 de pacienţi în dializă, numărul este mult mai mare decât cel înregistrat în evidenţă. Dar şi aşa, cei care sunt acum înscrişi pe liste, deci 4.000, având în vedere că anul trecut s-au realizat vreo 320 de transplanturi, deci este total insuficient pentru a satisface o nevoie cât mai mare a celor care sunt pe listele de aşteptare", a spus Gheorghe Tache.

ATR organizează la Cluj-Napoca, în perioada 21-22 octombrie, o nouă etapă a campaniei "Spune DA! Susţine donarea de organe".

×
Parteneri
x close