Antena 3 CNN Life Sănătate Cum a irosit Spitalul Floreasca un sfert din banii unității de mari arși. Specialiști: Instrumentul este ”periculos” și ”inadecvat”

Cum a irosit Spitalul Floreasca un sfert din banii unității de mari arși. Specialiști: Instrumentul este ”periculos” și ”inadecvat”

1 minut de citit Publicat la 14:14 23 Aug 2016 Modificat la 14:14 23 Aug 2016
spit arsi.jpg
Foto: Agerpres

O investigație Rise Project a mers pe urmele achizițiilor care s-au făcut pentru crearea unității de arși a Spitalului Floreasca, arătând cum un echipament uzat moral, pe care specialiștii din Europa îl consideră „periculos”, a ajuns să fie folosit în tratarea pacienților cu arsuri grave.

Instrumentul medical se numește „barocameră monoloc” și a fost cumpărat la un preț amețitor, scriu jurnaliștii de la riseproject.ro.

Chiar și profesorul Ioan Lascăr, șef al departamentului de arși de la Floreasca, cel care s-a ocupat de cumpărarea lui, îi recunoaște astăzi inutilitatea.  

Instrumentul este utilizat în medicina hiperbară, o ramură medicală care funcționează independent de îngrijirea arșilor.

Câțiva specialiști europeni în medicina hiperbară, intervievați de RISE Project – din Franța, Polonia și Belgia – spun că barocamerele „monoloc”, spre deosebire de altele, de generație mai nouă, denumite „multiloc”, nu pot fi utilizate la bolnavii aflați în stare gravă și critică.

„Un mare ars nu ar putea fi niciodată îngrijit într-o barocameră monoloc”, spune profesorul Jacek Kot din Gdansk, secretar general al Comitetului European de Medicină Hiperbară.

Aproape un sfert (23 la sută) din investiția în echipamentele acestei secții a fost alocat pentru o ustensilă care nu are nicio legătură cu îngrijirea marilor arși.

Cel care a hotărât achiziționarea unei barocamere de tip monoloc, care a redactat caietul de sarcini al licitației și care, ulterior, a dispus achitarea acestui echipament către firma Gemedica, fără ca măcar să-l testeze, a fost Ioan Lascăr.

Citește continuarea pe RISE Project.

 

×
x close