Antena 3 CNN Life Sănătate Riscurile tatuajelor, explicate de un medic dermatolog: "Sunt situații complicate"

Riscurile tatuajelor, explicate de un medic dermatolog: "Sunt situații complicate"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:52 19 Ian 2024 Modificat la 12:52 19 Ian 2024
riscuri tatuaje
Riscurile tatuajelor, explicate de un medic dermatolog: "Sunt situații complicate" Sursa foto: Profimedia

Potrivit medicului dermatolog, realizarea unui tatuaj implică anumite riscuri, precum apariția unor reacții alergice.

"Deși nu se întâmplă frecvent, sunt pacienți care au reacții importante. Unele dintre acestea sunt reacții de contact, iar altele sunt reacții alergice care apar, în unele cazuri, inclusiv la distanță.

Vorbim despre situații complicate, care necesită îndepărtarea tatuajului.

În ultimii ani, pe baza experienței mele, am observat că structura acestor pigmenți s-a modificat puțin.  Am avut cazuri în care au fost dezvoltate reacții locale, de tipul granulomatoză, adică se inflama o zonă din tegument și a fost nevoie inclusiv de biopsie.

Citește și: Medicii de familie din România continuă protestele: "Vom fi nevoiți să închidem cabinetele"

Prin urmare, trebuie să avem grijă atunci când dorim să ne facem un tatuaj", a spus specialistul, la Antena 3 CNN.

Medicul Amalia Anghel a explicat și ce implică procedura de eliminare a unui tatuaj.

"Este o metodă relativ complicată. Avem nevoie de mai multe ședințe de tratament. Mai mult decât atât, există riscul unor semne reziduale, adică a unor cicatrici.

Pigmentul de culoare închisă este cel care răspunde cel mai bine la îndepărtarea cu laser. Pigmentul deschis este destul de complicat de îndepărtat complet. Să nu uităm că există acest risc de cicatrice", a spus medicul dermatolog.

Cine nu ar trebui să-și facă niciodată un tatuaj

Potrivit medicului dermatolog, persoanele care au foarte multe alunițe sau au anumite alergii ar trebui să se gândească foarte bine înainte de a-și face un tatuaj.

"În primul rând, nu le-aș recomanda pacienților cu foarte multe alunițe. Nu trecem cu pigmentul tatuajului peste alunițe, pentru că am văzut inclusiv acest lucru. Ne expunem unor riscuri. În primul rând, nu putem să monitorizăm acea aluniță, iar modificările nu sunt perceptibile.

Prin urmare, atunci când avem multe alunițe, trebuie să alegem să nu ne facem tatuaje. De asemenea, pacienții cu istoric de alergii ar trebui să aibă grijă și să aleagă să nu facă acest tatuaj", a mai spus medicul, la Antena 3 CNN.

×
x close