Clădirea a fost renovată recent, dar din punct de vedere al dotărilor de specialitate lucrurile nu sunt acolo unde ar trebui să fie. Sunt echipamente vitale care nu funcţionează de luni în şir, sunt investigaţii care nu se pot face, sunt frustrări acumulate ale personalului.
Discrepanţa dintre ce a fost odată şi ce e azi este, poate, şi mai evidentă aici, unde de la performanţă şi istorie, s-a ajuns la supravieţuire.
Prima radiografie din Romania a fost făcută aici, în urma cu 125 de ani. În acest moment, acest aparat nu funcționează și toți pacienții care au nevoie de un CT sau un RM sunt îndrumați către alte unități spitalicești pentru a putea urma un tratament, în cazul în care suferă de cancer.
Spital oncologic fără aparat CT
”Problema este că noi ar trebui să avem un serviciu dotat la standarde europene, dar echipamentul de CT nu mai funcționează de 6 luni. În condițiile în care s-au făcut eforturi repetate pentru a fi reparat, dar reparațiile nu mai sunt suficiente.
Este un echipament învechit și nefuncțional. Aceste aparate au fost folosite intens și acum nici macar nu mai pot fi reparate. Într-un spital de oncologie nu poți să funcționezi fară un aparat de CT. Totul este încetinit, pacientul așteaptă, doctorul așteaptă…
Apar tensiuni, nemulțumiri. Este un mare handicap. Aparent, cancerul nu este o prioritate. Adresabilitatea pacienților oncologici la spitalul Colțea este foarte mare” a explicat medicul ORL Raluca Grigore.
”Se poate vedea clar că aceasta aparatura este acoperita de saci pentru că nu funcționează. Aparat cu sac pe el. Se poate vedea că este plin de praf pentru că nu a fost folosit de foarte mult timp” a arătat Andreea Cigolea.
Suntem în cel mai vechi spital din România. Aparatura pt CT și RM nu avem, însă avem acest aparat pt radioterapie de ultima generație achiziționat de ASSMB în urma cu 3 ani pentru suma de 1.2 milioane de euro.
Blocul de sterilizare se defectează des
Nu este singura problemă cu care se confruntă Spitalul Colţea. Blocul de sterilizare, de care depind toate secţiile, se defectează des.
Ba, chiar au existat situații când instrumentele folosite la operaţii au fost trimise cu ambulanța la Spitalul Cantacuzino pentru a putea fi sterilizate. Aparatura este veche de mai bine de 10 ani și ar fi nevoie urgent de o nouă achiziție.
”Au fost făcute nenumărate reparații aparatelor de sterilizare, dar aparatele nu mai pot fi reparate. Faci 100 de reparații pe luna, când mai bine cumperi un aparat nou. Aceasta nefunctionalitate blochează activitatea întregului spital. În momentele de criza am reușit, ajutandu-ne celelalte spitale. Intervențiile ar putea fi puse în pericol? Da…”.
Toate saloanele spitalului Colțea sunt renovate complet, însă anumite modificări nu pot fi făcute permanent pentru că este o clădire istorica. De exemplu, aerul condiționat este mobil în fiecare rezerva pentru că un aer condițional permanent nu se poate monta pe clădirea care este patrimoniu istoric.
Prima radiografie din România, la Colțea acum 125 de ani
”De când stiu eu, de 30 de ani, tot timpul s-au încercat adaptări. Procesul de finalizare a avut loc în 2011. De atunci au mai apărut adaptări nu foarte importante.
Cele mai importante au fost în pandemie, mai ales când am devenit suport Covid, dar adaptări care țin de arhitectura sau de instalații este foarte greu de făcut pentru că nu iți permite arhitectura” a mai adăugat medicul Raluca Grigore.
Din afară am putea spune că este un muzeu, dar în realitate este primul spital din România. A fost gândit inițial pentru pacienţii săraci, iar astăzi putem spune că spitalul a ajuns unul sărac doar în ceea ce priveşte dotările.
Personalul medical, în schimb, este super-calificat, dar este nevoie de investiții în aparatură şi condiţii mai bune.
Urmăriți pe larg primul episod al celei mai noi campanii Antena 3 "Resuscitare pentru Sănătate”: