”Miercuri am avut cel mai număr cel mai mare număr de cazuri înregistrate, 34.000. S-a stabilizat în jur de 30.000 de cazuri zilnic în această săptămână.
Ne preocupă procentul mare de teste pozitive din totalul testelor, aproape o treime sunt pozitive. Când vom asista la scădere a proporției de teste pozitive putem să ne gândim că lucrurile iau o turnură favorabilă”, a răspuns Rafila.
Potrivit acestuia, creșterea de noi cazuri va mai dura cel puțin 10 zile și cu siguranță vom depăși 40.000 de cazuri noi săptămâna viitoare.
Particularitatea situației din România constă în faptul că sunt încă mai multe cazuri grave internate. Asta se întâmplă pentru că în România încă circulă tulpina Delta.
”Unul din cinci cazuri sunt produse de tulpina Delta. Pe măsură ce această tulpină va dispărea din circulație, pentru că Omocron este mai transmisibil, probabil că și cazurile mai grave se vor diminua. Cred că în circa 10 zile vom intra pe un trend descrescător al acestui val”, afirmă ministrul.
Alexandru Rafila crede că nunțile vor putea fi reluate în condiții normale începând din luna mai. Este posibil să se impună, totuși, distanțarea sau folosirea măștilor.
Valul 5, ultimul important din punctul de vedere al sănătății publice
Întrebat despre discuțiile pe care le-a avut cu cei din industria nunților și când ar putea să își programeze oamenii nunțile, Rafila a răspuns că a avut foarte multe întâlniri în ultima perioadă cu reprezentanți ai diverselor industrii.
”Cred că în luna martie o să putem să avem o discuție aplicată despre un calendar, pe termen mediu măcar, în așa fel încât să existe predictibilitate.
Toată lumea își dorește predictibilitate. Cred că în martie, când vom avea elemente mult mai concrete în ceea ce privește evoluția pandemiei, putem să stabilim împreună un program.
E o opinie personală, dar cred că începând din luna mai aceste tipuri de evenimente se pot relua. Probabil cu anumite limitări, nu știu dacă se referă neapărat la număr, dar trebuie păstrate elementele de siguranță care înseamnă o oarecare distanțare sau în cazul unor evenimente publice utilizarea măștii”, a răspuns ministrul.
Când se reiau nunțile
Potrivit acestuia, folosirea măștilor la tulpina Omicron este „cel mai important element, pentru că este o barieră mecanică ce previne transmiterea.
”Din păcate asistăm la reîmbolnăviri numeroase. Un studiu făcut în Anglia arată că există multe cazuri de reîmbolnăvire nu numai la persoanele vaccinate, ci și la cele care au trecut prin boală”, a adăugat Rafila.
Ministrul spune că important este să trecem de acest val, despre care crede eu că va fi ultimul important din punctul de vedere al sănătății publice.