Antena 3 CNN Life Sănătate Rafila îi sfătuiește pe români să facă „curățenie în gospodării”, pentru a combate riscul de infectare cu virusul West Nile

Rafila îi sfătuiește pe români să facă „curățenie în gospodării”, pentru a combate riscul de infectare cu virusul West Nile

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 21:02 31 Iul 2024 Modificat la 21:08 31 Iul 2024
New Project - 2024-07-31T210800.941
Alexandru Rafila spune că în România „nu sunt probleme deosebite” cu privire la infecțiile cu virusul West Nile | Sursă foto: Captură video Antena 3 CNN

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit miercuri seară în direct la emisiunea În fața națiunii de la Antena 3 CNN despre virusul West Nile. Acesta spune că în România „nu sunt probleme deosebite”, însă trebuie luate măsuri pentru reducerea populațiilor de țânțari care pot răspândi acest virus.

„Infecția produsă de acest virus West Nile apare sezonier, în fiecare an, în sezonul cald, când populația de țânțari este foarte numeroasă și infecția se transmite prin intermediul acestor țânțari. Deocamdată nu sunt probleme deosebite pentru că nu avem decât un singur caz confirmat în acest an, dar asta nu înseamnă că nu vor apărea cazuri noi. Ne aflăm la debutul sezonului, maximul va fi probabil la sfârșitul lunii august, iar combaterea sau reducerea riscurilor produse de această infecție, care la unele persoane este foarte ușoară, la altele poate să fie fatală, nu foarte multe, dar, totuși, mai ales la persoane cu diverse comorbidități, pot face infecții grave.

Autoritățile locale trebuie să ia măsuri pentru reducerea populațiilor de țânțari. Vă spun cazul particular al Bucureștiului. E foarte important să existe o corelare între Primăria Generală și primăriile din județul Ilfov, pentru că această acțiune de combatere a țânțarilor trebuie să se facă coordonat, pentru că, altfel, țânțari se mișcă din oraș în periferie. (...) Trebuie luate măsuri încât populația de țânțari să scadă.

În plus, și populația, mai ales în zonele rurale, poate să ia măsuri încât să combată rezistența unor reziduuri care acumulează lichide și unde se pot dezvolta țânțarii. Deci trebuie curățenie în gospodării și, bineînțeles, măsurile individuale de protecție”, a declarat Alexandru Rafila în emisiunea În fața națiunii de la Antena 3 CNN.

Ministrul Sănătății spune că, față de anii precedenți, România nu se confruntă acum cu probleme deosebite în ceea ce privește virusul West Nile.

În urmă cu 25 de ani, România a avut sute de cazuri de infecție cu acest virus răspândit de țânțari.

„Deocamdată, lucrurile sunt sub control, pentru că sunt extrem de puține cazuri, dar combaterea țânțarilor este o măsură care stă în responsabilitatea autorităților locale”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă România s-ar putea confrunta și cu alte boli, având în vedere creșterea temperaturilor, Rafila a răspuns: „Este și această posibilitate. Nu este exclus, mai ales că se schimbă și tipul de țânțari care populează zona României. Există și țânțari care transmit și alte tipuri de boli, de exemplu febra galbenă, Dengue, febre hemoragice care pot să afecteze populația. Nu este cazul pentru moment, dar nu este exclus ca odată cu schimbările climatice să avem și diverse patologii care sunt prezente mai ales în țările din zona tropicală sau mediteraneană”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila a mai afirmat că medicii români de la spitalele de boli infecţioase sunt pregătiţi să trateze pacienţii cu astfel de afecţiuni.

Rafila a subliniat că există „măsuri simple, pe care orice om le poate lua”, cum ar fi folosirea de îmbrăcăminte care să acopere extremităţile, folosirea de substanţe repelente pentru ţânţari sau, în mediul rural, curăţarea zonelor în care se acumulează apă, astfel încât ţânţarii să nu fie atraşi în curţi şi anexe.

×
x close