Medicul Radu Ţincu a precizat la Antena 3 că nimeni nu-şi doreşte carantinarea niciunei localitaţi, însă acest lucru este decis în funcţie de evoluţia epidemiologică.
El consideră că fiecare dintre români participă la eradicarea pandemiei prin respectarea măsurilor de protecţie stabilite, care până în urmă cu câteva săptămâni au dat rezultate, prin scăderea numărului de infectări.
Totuşi, spune medicul, cea mai bună soluţie ar fi o imunizare colectivă care să depăşească 70%, procent la care poate participa fiecare dintre noi.
"Nimeni nu își dorește carantinare a nici unei localități, însă evoluția epidemiologică este cea care poate să impună astfel de măsuri. Întru-un fel arăta 6 la mie vara trecută când eram în ATI cu 200-300 de persoane, altfel arată 6 la mie când avem peste 1.300 de pacienți în ATI.
Cred că un factor extrem de important în luarea acestei decizii, dincolo de rata aceasta de transmitere și de incidență, este determinată de capacitatea sistemului sanitar de a prelua acești bolnavi. Cel puțin pentru București în acest moment există o mare presiune pe sectorul ATI. Sunt foarte mulți pacienți care nu pot fi preluați din camerele de gardă", a spus dr. Radu Ţincu la Antena 3.
Întrebat dacă o măsură potrivită ar fi ca şi testarea să fie gratuită aşa cum este vaccinul, medicul Ţincu a precizat că testarea este singura metodă care ar putea oferi o imagine reală asupra evoluţiei pandemiei.
"Testarea trebuie să fie să fie crescută. Este singura posibilitate de a oferi o imagine asupra evoluției pandemiei. Este clar că nu avem o testare suficientă și lucrul acesta a fost pe parcursul acestui întreg an. Singura posibilitate de oprire a acestei pandemii este o imunizare colectivă care să depășească 70%", a mai spus medicul toxicolog Radu Ţincu.
"Firecare aduce un procent în plus prin respactarea măsurilor de protecţie"
"Fiecare măsură în parte, distanțarea fizică, purtarea măști de protecție, evitarea zonelor aglomerate, evitarea deplasărilor, fiecare aduce un procent în plus, care poate contribui la scăderea ratei de transmitere virusului în comunitate.
"Ne-am relaxat. Am devenit prea optimiştiîn legătură cu imunizarea"
"Atunci când populația a respectat cu strictețe aceste măsuri am înregistrat scăderea numărului de cazuri, chiar în urmă cu câteva săptămâni. Odată ce ne-am relaxat am devenit prea optimiști în legătură cu imunizarea, am crescut numărul de cazuri începând cu 6 la mie", a mai completat medicul Ţincu.
S-au stabilit restricțiile pentru Capitală. Iată ce nu au voie să facă bucureștenii în următoarele 14 zile
Astfel, începând de luni vor putea merge fizic la școală în continuare preșcolarii, elevii claselor primare și o parte din efectivele claselor terminale. De asemenea, se pot organiza simulările care încep luni pentru clasa a XII-a și pe 29 martie pentru clasa a VIII-a.
Rămân închise restaurantele la interior, rămân închise și sălile de jocuri cu permiterea comercializării biletelor de noroc doar ale Loteriei Române, aceasta fiind considerată o simplă acțiune de retail. Rămân închise și toate instituțiile culturale, deci nu vom putea participa a spectacole în perioada următoare.
În plus, există și un articol care spune că în funcție de evoluția epidemiologică se pot adopta pe parcurs și noi reguli care trebuie avizate de DSP București.
Bilanț COVID-19 din 21 martie 2021, în România. Record absolut în secțiile de ATI
Bilanț COVID-19 din 21 martie 2021. Grupul de Comunicare Strategică a publicat ultimul bilanţ al panidemiei de COVID-19, iar ultimele date arată că au fost înregistrate 4.267 cazuri noi, 76 decese, 1.334 de persoane internate la ATI, în România, în ultimele 24 de ore.