Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că nivelul taxei clawback a crescut, din nou, cu 25%, fapt ce va duce la dispariţia mai multor medicamente ieftine şi la „prăbuşirea industriei farmaceutice locale”, potrivit unui comunicat de presă.
„Nivelul taxei clawback pe trimestrul 3 al anului curent a crescut, din nou, cu 25% faţă de nivelul din trimestrul 3, 2016, ceea ce va duce la dispariţia şi mai multor medicamente ieftine de pe piaţă şi la prăbuşirea industriei farmaceutice locale. Procentul „p” din calculul taxei clawback a crescut în trimestrul 3 al acestui an la 19,42%, faţă de doar 14,91% în trimestrul 3 al anului 2016, iar estimările APMGR, realizate pe baza cifrelor Ministerului de Finanţe prevăzute ca şi colectare pentru taxa clawback pe anul 2017, arată că acesta va creşte şi mai mult în trimestrul 4, 2017, respectiv la un nivel de 24%”, conform comunicatului trimis de APMGR.
Asociaţia cere Guvernului să ia în considerare apelurile repetate ale producătorilor de medicamente generice de modificare a formulei de calcul a taxei clawback. „Conform companiei de cercetare şi studii de piaţă CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă în perioadă următoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse în România, de producători români, care produc exclusiv generice”, menţionează sursa citată.