Antena 3 CNN Life Sănătate Studiu: Poluarea aerului crește riscul de demență

Studiu: Poluarea aerului crește riscul de demență

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 22:39 27 Iul 2022 Modificat la 22:39 27 Iul 2022
batrana
Sursa foto: Pexels

O echipă britanică de cercetare guvernamentală, care a analizat 70 de studii pe această temă, a concluzionat că poluarea aerului ar putea crește riscul de demență.

În raportul lor, echipa de cercetare a concluzionat că poluarea aerului crește probabil riscul de „declin cognitiv” accelerat și „demență” la persoanele în vârstă.

Experții cred că acest lucru se datorează expunerii la poluanții care intră în sistemul circulator și afectează fluxul de sânge către creier.

”Datele epidemiologice analizate raportează o asociere între expunerea cronică la poluarea aerului și scăderea cogniției generale și abilitățile vizuale spațiale, precum și declinul cognitiv și un risc crescut de demență”, au spus autorii.

Cu toate acestea, experții au adăugat că studiile diferă cu privire la care poluant este cel mai asociat cu aceste efecte. Ei au remarcat că acest lucru rămâne de văzut.

Există, de asemenea, dovezi puternice că expunerea la aerul poluat crește riscul de boli de inimă.

Potrivit British Heart Foundation, respirarea aerului poluat poate deteriora vasele de sânge, făcându-le mai înguste și mai dure și crește riscul formării cheagurilor de sânge, bătăilor neregulate ale inimii și crește riscul atacurilor de cord.

Oamenii de știință din China, într-un studiu care a implicat peste 2.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani, au ajuns la concluzia că somnul scurt după-amiaza îmbunătățește activitatea mentală la persoanele în vârstă.

×
x close