Antena 3 CNN Life Sănătate Platformă online pentru promovarea sănătății reproducerii și pentru informarea în școli, prin RENASC

Platformă online pentru promovarea sănătății reproducerii și pentru informarea în școli, prin RENASC

2 minute de citit Publicat la 12:00 24 Oct 2019 Modificat la 12:00 24 Oct 2019
o_1dnufts1l145k1vpm90a8313fra.jpeg

O amplă dezbatere privind sănătatatea reproducerii în țara noastră a fost propusă de importante personalități din lumea medicală, la propunerea Asociației PartNET, alături de partenerii proiectului finanțat din fonduri europene (prin POCA) - RENASC, Rețea Națională de promovare a Sănătății reproducerii, prin politici publice integrate.

S-a urmărit facilitarea contribuției instituțiilor publice și a ONG-urilor relevante în elaborarea unei politici publice alternative în domeniul planificării familiale/sănătății reproducerii. 

La sugestia Ministerului Sănătății, parteneriatul a pus bazele unui plan de masuri pentru creșterea accesului la servicii de planificare familială în România. S-a urmărit o prioritizare a îngrijirii prenatale și îngrijirii la naștere prin 3 componente critice, care necesită măsuri urgente de politică sanitară: 

 1. Revizuirea politicii de formare a personalului medical vizând reactualizarea programului de formare în domeniul planificării familiale/sănătății reproducerii și sexualității, în vederea creșterii acoperirii teritoriale cu furnizori de servicii integrate de calitate de planificare familială/sănătatea reproducerii;

 2.  Accesul populației la produse contraceptive moderne de calitate și accesibile;

 3. Intensificarea eforturilor pentru promovarea educației pentru sănătate, inclusiv pentru promovarea unui comportament sexual sigur și responsabil.

În centrul discuțiilor dintre specialiști, s-a aflat și platforma informatică RENASC. Acesta este un instrument de cercetare în politici de sănătate, care va putea fi accesat online de către actorii relevanți. 

Platforma va oferi un cadru de evaluare, monitorizare și promovare a politicilor publice în domeniul sănătății reproducerii precum si un cadru de informare pentru unități școlare, instituții publice sanitare și organizații care pot promova concepte ale educației sanitare și sănătății reproducerii. 

Aceștia pot propune, de asemenea, organizarea evenimente de formare pentru mediatori sanitari și alte tipuri de personal care furnizează informații în domeniul planificării familiale/sănătății reproducerii - mediatori sanitari, psihologi, profesori, părinți. 

Platforma va avea componente de cercetare, forum și discuții de feedback cu specialiști, dar și bibliotecă virtuală. Site-ul de acces către platformă este www.portal.insmc.ro , sau prin pagina proiectuluiwww.renasc.partnet.ro . Tot aici sunt disponibile si prezentările și cercetările efectuate prin proiect.

Prof. Asoc. Dr. Iolanda Mihalache, managerul proiectului RENASC, a arătat că "Acest proiect reprezintă un uriaș efort profesional, născut din pasiunea unor profesioniști tradiționali şi devotaţi subiectului Sănătăţii Reproducerii. Scopul nostru comun este sa dam o șansă generațiilor actuale şi viitoare de a crea şi recrea o naţia prosperă şi sănătoasă" . 

La dezbatere au fost prezenti Conf. Univ. Dr. Diana Păun, consilier de stat Administrația Prezidențiala, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, Dna. Elena Dumitrascu, director OFICIU ANMCS si multi altii. Au adus contribuții valoroase  reprezentanți ai instituțiilor din sistemul medical – Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Agenția Națională de Monitorizare a Calității Serviciilor (ANMCS), Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar (SNSPMPDS), alături de organizații ale societății civile active în domeniu. 

A fost analizată situația prezentă a serviciilor specifice de sănătate a reproducerii, raportat la standardele europene de politici și programe în domeniu, ținând cont că România, deși a făcut progrese în privința sănătății reproducerii, are încă decalaje de recuperat.

×
x close