Intoxicația cu mercur poate surveni în special în urma consumului de pești mari, precum tonul sau rechinul, care pot acumula cantități semnificative de mercur în organism.
De asemenea, expunerea profesională la mercur poate fi o sursă de intoxicație.
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, a explicat în exclusivitate pentru Dc Medical cine nu ar trebui să consume pește.
"Mercurul există și în mediu, există și în pește. Intoxicația cu mercur apare de la fructele de mare, pești mari sau din mediul profesional.
Recomandarea este ca femeile gravide și cele care alăptează să limiteze consumul de pește, crustacee. Dacă există suspiciuni de intoxicație cu mercur, facem dozarea mercurului în sânge obligatoriu. Există un tratament standard", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Ce este intoxicaţia cu mercur
Intoxicația cu mercur se referă la toxicitatea cauzată de consumul de mercur. Mercurul este un tip de metal toxic cu care putem intra în contact în diverse moduri.
Cauza cea mai comună a otrăvirii cu mercur este consumul excesiv de metilmercur sau mercur organic, care este asociat cu consumul de fructe de mare.
Intoxicația cu mercur, simptome
Simptomele otrăvirii cu mercur sunt notabile prin efectele sale asupra sistemului nervos. În general, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) afirmă că un exces de mercur poate cauza:
anxietate
depresie
iritabilitate
probleme de memorie
amorțeală în mâini, picioare sau gură
timiditate patologică
tremurături
De obicei, otrăvirea cu mercur se acumulează în timp, alături de efectele sale. O apariție bruscă a oricăreia dintre aceste simptome ar putea fi un semn de toxicitate acută.