Ambrozia cu frunze de pelin este o plantă invadatoare originară din America de Nord care a fost introdusă pe continentul european la sfârșitul secolului al XIX-lea. Foarte invazivă și deosebit de alergenă, este prezentă mai ales în centrul și sudul Europei. Proiecțiile realizate de o echipă de experți europeni arată că zone destul de puțin afectate în prezent de prezența ambroziei (nordul Franței, Belgia, sudul Marii Britanii) ar putea să devină pe termen scurt și mediu, se arată în Le Quotidien du Médecin.
Responsabilă de această situație este mai ales încălzirea climei, al cărei efect se traduce în principal prin creșterea producției de polen, știind că CO2 favorizează dezvoltarea vegetației. Specialiștii menționează și răspândirea semințelor prin apă și cursuri de apă, precum și ca urmare a activităților umane (transport feroviar și rutier, practici agricole).
Ambrosia artemisiifolia înflorește o perioadă lungă, din iulie până la sfârșitul toamnei. Polenul de ambrozie dispare numai atunci când temperaturile scad sub 9 grade Celsius. Planta trebuie smulsă înainte de perioada de înflorire și, dacă a înflorit, este nevoie de mănuși și cască de protecție.
Ea reprezintă una dintre cauzele principale ale rinitelor alergice în Canada, SUA și Europa. Polenul de ambrozie este unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic la sfârșitul verii.
Cercetătorii recomandă o reacție rapidă și energică a autorităților europene, cu o gestionare coordonată a acestei probleme îngrijorătoare, o observare pe termen lung a concentrațiilor de polen și o cartografiere precisă a prezenței și evoluției ambroziei. Și, bineînțeles, campanii hotărâte de eradicare.