Antena 3 CNN Life Sănătate Pepene roșu sau galben - care nu îngrașă. Medic: "Împiedică absorbția zahărului în corp, e mai puțin periculos"

Pepene roșu sau galben - care nu îngrașă. Medic: "Împiedică absorbția zahărului în corp, e mai puțin periculos"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 09:56 28 Iun 2023 Modificat la 09:58 28 Iun 2023
pepene pixabay
Pepene roșu sau galben - care nu îngrașă. Medic: "Împiedică absorbția zahărului în corp, e mai puțin periculos" Sursa foto: pixabay.com

Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic. 

Spre exemplu, pepenele galben câştigă la conţinutul de fibre, dar şi la cel de potasiu, care ne ajută să eliminăm apa din organism, în comparaţie cu pepenele verde.

"Pepene roșu sau galben?

Depinde… de cantitate

Citeşte şiCeaiul care ajută creierul să funcţioneze mai bine. Prof. Dr. Vlad Ciurea: "Este dovedit că e minunat pentru creier"

Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al verii zemos și răcoritor, greu îi poți rezista! 

Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte:

- pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete

- pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii

Până aici suntem la egalitate

La conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu. 

La conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g %, față de 0,3g pentru cel roșu. 

Tocmai aceste fibre împiedică absorbția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă- acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g. 

Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă.

P. S. Dacă vă place pepenele roșu cu telemea, vă ofer și un argument nutrițional pentru această combinație dulce-sărată: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat- și grăsime mai bună ca în brânză nu există!", explică dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist, pe pagina de Facebook.

×
x close