Pacienții din România care au nevoie de tratament în străinătate ar putea să nu mai fie primiți la spitalele din anumite țări pentru că statul nu a plătit facturile pentru tratamentele și operațiile efectuate până acum. Suma lor se ridică la peste 340 de milioane de euro, iar unele datorii sunt vechi din 2015.
Cele mai mari datorii sunt către Germania, peste 130 de milioane de euro, urmează Spania cu aproape 50 de milioane de euro, Italia cu 43 de milioane de euro și Franța cu aproape 39 de milioane de euro.
Șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, este cea care a făcut publice aceste cifre. "Străinii ne cer să achităm măcar eșalonat, dacă mai vrem acces la serviciile lor medicale", a spus ea.
Datoriile s-au acumulat mai ales că în ultimii cinci ani statul a acordat puțini bani pentru aceste servicii decât ceruse CNAS.
"Este un risc semnificativ. Pe baza regulamentelor europene cetățenii români pot să beneficieze în caz de urgență, pe baza cardului european sau pe baza formularului E 112, atunci când serviciile nu sunt disponibile în România, de tratamente în orice țară a Uniunii Europene.
În ultimii cinci ani, din motive de constrângeri bugetare și din cauza creșterilor interne probabil nu s-au mai alocat banii necesari. E nevoie să facem măcar o eșalonare și să rezolvăm problema", a spus, în direct la Antena 3 CNN, Cristian Bușoi europarlamentar PNL în Comisia de Sănătate din cadrul Parlamentului European.
Pe de altă parte, senatorul PSD, Bogdan Matei a dat asigurări că statul își va plăti datoriile.
"Singura soluție este de a plăti ratele pe care noi le avem către statele partenere și cu siguranță că acest lucru se va întâmpla. Ca de fiecare dată, Guvernul României a alocat resurse financiare importante către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și acest lucru se va întâmpla și acum inclusiv la următoare rectificare astfel încât să beneficiem în continuare de același tratament cu statele noastre partenere", a precizat acesta, în direct la Antena 3 CNN.