Antena 3 CNN Life Sănătate Optimizarea cheltuielilor, cheia accesului universal la servicii medicale

Optimizarea cheltuielilor, cheia accesului universal la servicii medicale

Cristina Ştefan
2 minute de citit Publicat la 09:48 24 Apr 2024 Modificat la 13:03 24 Apr 2024
New Project (3)
Optimizarea cheltuielilor, cheia accesului universal la servicii medicale

Cum poate fi maximizat potențialul acestor medicamente și cum poate fi crescut accesul pacienților la servicii de sănătate extinse și de calitate în aceiași limita bugetară, sunt doar câteva dintre temele unei importante conferințe organizate la București de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Medicamentele generice şi biosimilare reprezintă soluţia terapeutică pentru un număr mai mare de pacienţi.

"Medicamentele generice şi biosimilare au beneficii extrem de importante atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemul de sănătate. La apariţia medicamentelor generice, preţul medicamentului scade astfel încât sunt trataţi mai mulţi pacienţi. Noi avem date care arată că atunci când au intrat medicamente generice pe o anumită moleculă numărul de pacienţi a crescut de trei ori. Ele sunt importante şi pentru sistemul de sănătate, pentru că permit optimizare bugetară. Aşa cum am spus: sunt trataţi mai mulţi pacienţi cu acelaşi buget. Datorită preţului mic, ele sunt extrem de ameninţate de politicile şi de mediul de operare din piaţa farma, însemnând că în România există această politică a preţului cel mai mic şi, de asemenea, există şi taxa clawback, legi care au dus la dispariţia multor medicamente generice şi biosimilare de pe piaţă.

Practic, au dispărut mii de medicamente de pe piaţă. Şi, de asemenea, din cauza acestor legi, nici numărul de medicamente care se înregistrează pe piaţă nu este la fel de mare ca în alte ţări, ca în Cehia sau în Polonia. În România sunt, la momentul acesta, de două ori mai puţine medicamente generice decât în Cehia.

Preţul acestor medicamente este mai mic, ele sunt la fel de eficiente şi la fel de sigure ca medicamentele originale. Apar pe piaţă atunci când expiră patentul medicamentului original, dar preţul este mult mai mic. În primul an de la apariţie este cu 40% mai mic, iar după patru ani cu 75% mai mic. Vă daţi seama că un pacient care plătea 100 de lei pentru un medicament, în primul an plăteşte doar 60 de lei, iar după patru ani poate plăti doar 24-25 de lei pe acelaşi medicament", a declarat Simona Cocoş, preşedintele APMGR.

Conferința ”Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate; Rolul medicamentelor generice și biosimilare” organizata de APMGR

Conferința ”Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate; Rolul medicamentelor generice și biosimilare” organizata de APMGR În cadrul acestei dezbateri ne propunem ca, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor din domeniul sănătății, medici specialiști, reprezentanți ai pacienților și ai industriei farmaceutice, să identificăm soluții de optimizare a cheltuielilor din sistemul de sănătate și de creștere a accesului pacienților la tratamentele necesare.

Publicată de Antena 3 pe Marţi, 23 aprilie 2024

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a intervenit, astăzi, la conferinţa APMGR despre optimizarea cheltuielilor în sistemul de sănătate. Ministrul a anunţat că Guvernul a adoptat o hotărâre prin care lista de medicamente şi gratuite a fost extinsă cu 28 de molecule, dintre care 22 de molecule şi şase la care s-a extins indicaţia terapeutică.

Adrian Van Den Hoven, director general al Medicines for Europe, organizaţie care reuneşte companiile farmaceutice din Europa şi care furnizează cea mai mare cotă de medicamente, a vorbit, în cadrul conferinţei organizate de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, despre provocările cu care se confruntă România în ceea ce priveşte sistemul de sănătate.

Simona Cocoş, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a dezvăluit, astăzi, la finalul conferinţei organizate de APMGR, că instituţia a venit cu propuneri concrete, iar autorităţile au fost deschise să preia aceste propuneri astfel încât să se asigure sustenabilitatea sistemului de sănătate pe termen lung. Mai mult, preşedentele APMGR a declarat că aşteapt ca deciziile să fie luate rapid.

×
x close