Aspartamul, printre cei mai răspândiți îndulcitori artificiali din lume, urmează să fie inclus pe lista substanțelor ce pot cauza cancer, conform unor oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății citați de Reuters sub protecția anonimatului.
Mai multe concluzii în acest sens vor fi prezentate de JECFA, comitetul OMS privind aditivii alimentari, și de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care a evaluat 1.300 de studii referitoare la aspartam, în cadrul analizei sale.
Aspartamul a fost studiat timp de ani de zile. Un studiu observațional realizat în Franța, anul trecut, la care au participat 100 de mii de adulți, arată că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc de cancer ușor ridicat.
Citește și: Obezitatea pune stăpânire pe populația adultă din România. 2 din 4 persoane sunt supraponderale
Luna trecută, OMS a publicat directive care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori artificiali pentru controlul greutății.
Modificările recente ale rețetelor de către gigantul de băuturi răcoritoare Pepsico demonstrează lupta pe care o are industria atunci când vine vorba de a echilibra preferințele gustative cu problemele de sănătate.
Conform Reuters, Pepsico a eliminat aspartamul din sifone în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru a-l elimina din nou în 2020. Aspartamul se regăsește și în unele băuturi dietetice ale companiei Coca-Coca.