Antena 3 CNN Life Sănătate Omega 3 încetinește dezvoltarea tumorilor. Acizii grași otrăvesc celulele canceroase

Omega 3 încetinește dezvoltarea tumorilor. Acizii grași otrăvesc celulele canceroase

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 15:00 14 Iun 2021 Modificat la 15:00 14 Iun 2021
Omega 3 încetinește dezvoltarea tumorilor. Acizii grași otrăvesc celulele canceroase

În 2016, echipa UCLouvain a lui Olivier Feron, specializată în oncologie, a descoperit că celulele din tumori într-un microambient acid (acidoză) înlocuiesc glucoza cu lipidele ca sursă de energie pentru a se multiplica. Prof. Feron a demonstrat în 2020 că aceleași celule sunt cele mai agresive și dobândesc capacitatea de a părăsi tumora originală pentru a genera metastaze.

Între timp, Yvan Larondelle, profesor la Facultatea de Bioinginerie UCLouvain, a cărui echipă dezvoltă surse de lipide dietetice îmbunătățite, i-a propus prof. Feron să își combine abilitățile într-un proiect de cercetare, condus de doctorandul Emeline Dierge, pentru a evalua comportamentul celulele tumorale în prezența diferiților acizi grași. 

Datorită sprijinului Fundației Louvain, a Fundației Belgiene pentru Cancer, echipa a identificat rapid că aceste celule tumorale acidotice au răspuns în moduri diametral opuse, în funcție de acidul gras pe care îl absorbeau. În câteva săptămâni, rezultatele au fost atât impresionante, cât și surprinzătoare.

”Am descoperit curând că anumiți acizi grași au stimulat celulele tumorale în timp ce alții le-au ucis”, au explicat cercetătorii. Omega 3-ul otrăvește literalmente celulele canceroase.

Cum funcționează?

Otrava acționează asupra celulelor tumorale printr-un fenomen numit feroptoză, un tip de moarte celulară legată de peroxidarea anumitor acizi grași. Cu cât este mai mare cantitatea de acizi grași nesaturați din celulă, cu atât este mai mare riscul oxidării lor. În mod normal, în compartimentul acid al tumorilor, celulele stochează acești acizi grași în picături de lipide, un fel de pachet în care acizii grași sunt protejați de oxidare. Dar, în prezența unei cantități mari de DHA, celula tumorală este copleșită și nu poate stoca DHA, care se oxidează și duce la moartea celulelor.

”Se recomandă consumul a cel puțin 250 mg de DHA pe zi. Dar studiile arată că dieta noastră oferă în medie doar 50 până la 100 mg pe zi. Acest lucru este cu mult sub aportul minim recomandat” au declarat cercetătorii UCLouvain.

Alimente care conțin Omega 3

Peștele este o foarte bună sursă de Omega-3, în special somonul, păstrăvul, macroul, tonul alb, sardinele și fructele de mare. Se recomandă ca aceste alimente să fie consumate de cel puțin 2 ori pe săptămână.

De asemenea, unele legume sunt surse importante de Omega-3. Din categoria legumelor, spanacul conține cea mai mare cantitate de DHA, urmat de  varză, conopidă și brocoli. În ceea ce privește fructele, cel  mai bogat în Omega-3 este avocado. Dar, cantități importante de DHA conțin și bananele, capșunele, mango, afinele și zmeura. Și nucile, semințele de in, fisticul, migdalele dar și semințele de dovleac constituie surse importante.

Prepararea termică a alimentelor nu are capacitatea de distrugere a acizilor grași Omega-3

×
Etichete: omega 3 cancer
x close