Oltenia are cel mai mare și performant Centru de Recuperare pentru pacienții oncologici. Centrul de Recuperare Sf. Nectarie şi Asociația MED SAN din Craiova oferă servicii complete pentru bolnavii de cancer. Pacienţii sunt ajutați să depășească impactul emoțional, sunt învățați ce înseamnă alimentația sănătoasă, obligatorie în cazul lor, dar și cât de importantă este mișcarea în procesul de recuperare.
Cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilităţii, Centrul de Recuperare Sf. Nectarie Craiova împreună cu Asociaţia Med San organizează, de astăzi şi până pe 15 septembrie, un eveniment special dedicat promovării activităţilor fizice în rândul pacienţilor oncologici.
De acest proiect beneficiază aproape 80 de persoane, pacienţi oncologici din comunitate, indiferent de stadiul bolii, dar care sunt capabili să participe la activităţi fizice uşoare.
„Această recuperare pe mai multe planuri: fizic, psihologic, în general e vorba despre îmbunătățirea calității vieții pacienților noștri. Este o parte componentă a managementului dedicat, destinat pacientului oncologic. Fără o calitate de viață corespunzătoare nu reușim să facem nimic.
Degeaba câștigăm niște săptămâni, luni, ani din viață în lupta cu cancerul, dacă nu este o calitate de viață corespunzătoare”, a declarat Conf. univ. Dr. Michael Schenker - medic primar oncologie medicală.
Centrul este printre puținele din țară unde pacienţii oncologici pot beneficia de toate serviciile. Oferă, în primul rând, consiliere psihologică pentru a-i ajuta pe bolnavi să gestioneze stresul sau anxietatea.
„Încurajăm socializarea și încercăm să punem în grupuri, în practică, tot ce am achiziționat la nivel de tehnici psihologice și exerciții de mișcare”, a declarat Ramona Schenker, psiholog specialist în psiho-oncologie.
„Promovarea activității fizice este un aspect important pentru sănătatea publică, pentru că este necesar să ne reamintim toți că mișcarea este importantă pentru menținerea unei vieți sănătoase”, a subliniat Monica Cara, medic primar.
Conștientizarea reprezintă un factor extrem de important în cazuri atât de grele.
Pacienții oncologi beneficiază și de susținere în ceea ce priveşte alimentaţia.
„Calitatea vieții este importantă în tot acest parcurs și traseu de la diagnostic și post tratament și, de aceea, consider că este important să discutăm și despre partea nutrițională”, a declarat dr. Raluca Bârzu, nutriționist.
Centrul are specialiști care-i ajută pe pacienții oncologici să își recupereze funcțiile motorii și să își îmbunătățească mobilitatea.
„Din exercițiile pe care le facem, din programele pe care facem special pentru ei încercăm să înlăturăm această atrofie musculară și să restabilim articulația”, a spus Ana Savovici, kinetoterapeut.
Centrul de recuperare funcționează zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica, iar pentru pacienții internați în Spitalul Oncologic Sfântul Nectarie de la Craiova, toate serviciile sunt gratuite.