„Varianta Omicron va deveni dominantă. Majoritatea secvențierilor, în jur de 200 pe săptămână, vor identifica varianta Omicron. Asta înseamnă că debutul valului Omicron va avea loc aproximativ peste o săptămână, deci la începutul anului care va cădea, din păcate, peste deschiderea şcolilor.
„Avem două epidemii care se suprapun Delta şi Omicron care se comportă diferit"
Probabil pe curbă, din cauză că avem şi delta, deci avem două epidemii care se suprapun şi din punctul ăsta de vedere Omicron iar se comportă diferit, faptul că poate produce un val peste val. Probabil că vom sesiza diferența produsă de Omicron pe la mijlocul lui ianuarie când numărul de cazuri zilnice mă aștept să fie undeva la 100 de cazuri pe zi, iar pe la mijloc, la o săptămână după, la 500 şi până la sfârşitul lunii ianuarie să avem 2000 de cazuri pe zi de Omicron.
„Certificatul verde nu mai este o garanție"
Acesta este un scenariu destul de optimist bazat pe ce vedem în alte țări care au măsuri mult mai serioase de evitare a virusului. Certificatul verde nu mai este o garanție pentru că ştim foarte bine că varianta Omicron poate infecta cu ușurință pe cei care fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat cu două doze în urmă cu mai mult de 3 luni.
De aceea boosterul este absolut esențial în această perioadă pentru a ne ridica înapoi imunitatea la 70%, această imunitate neutralizantă care împiedică infectarea şi reduce circulația precum şi testarea sunt foarte importante.
„Din păcate, nu văd diferențe serioase la pregătirile pentru valul 4"
O altă măsură ar fi ca după Sărbători să ne petrecem timpul tot acasă, astfel încât acele focare formate după Sărbători să se stingă şi să nu le răspândim prin şcoli sau pe la lucru. Dar văd că aceste discuții nu au loc acum în România, încă. Din păcate, nu văd diferențe serioase pentru pregătirile pentru valul 4. Discuțiile despre certificatul verse sunt duse în derizoriu", a spus cercetătorul Octavian Jurma la Antena 3.