Antena 3 CNN Life Sănătate Obezitatea slăbește rezistența organismului. Avertismentul lansat de medicul Copăescu

Obezitatea slăbește rezistența organismului. Avertismentul lansat de medicul Copăescu

1 minut de citit Publicat la 12:01 08 Apr 2020 Modificat la 12:01 08 Apr 2020
Obezitatea slăbește rezistența organismului. Avertismentul lansat de medicul Copăescu

”Obezitatea asociază și determină o multitudine de suferințe care slăbesc rezistența organismului. Problemele respiratorii, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, riscul trombembolic și, nu în ultimul rând, imunitatea mai scăzută întâlnite la persoanele cu exces ponderal le fac pe acestea mai sensibile - în cazul infectării cu noul coronavirus SARS-COV2.

Mai mult, durerile articulare devenite cronice nu mai pot beneficia în siguranță de tratamentul antiinflamator la care pacienții apelau de mulți ani. Știm deja că acest tip de medicație (i.e. Ibuprofen) are un potențial semnificativ - agravant la pacienții infectați cu acest virus agresiv. Însă, nu putem slăbi peste noapte, deși ar fi minunat. Iar cel mai eficient tratament pentru problemele metabolice, chirurgia bariatrică nu mai are timp să-și producă efectul!

În condițiile impuse de extinderea alarmantă a pandemiei COVID-19 trebuie să stăm în casă și este ceea ce vă recomandăm și noi în continuare. Știm că în cadrul domestic confortabil, prin reducerea sau lipsa activităților profesionale și a schimbării dramatice a agendei personale, suntem expuși, inevitabil, la un risc major de creștere ponderală. Pe langă reducerea dramatică a activității fizice, izolarea socială stimulează o atracție suplimentară pentru dulciuri, alimente hipercalorice, consum crescut de băuturi hipercalorice și alcoolice. Iar influența acestora asupra echilibrului ponderal nu se va lăsa mult așteptată!

Ce putem face? Dacă scăderea ponderală în aceste condiții este o țintă greu de atins, înainte de a ne întâlni pentru a discuta despre metode endoscopice sau chirurgicale eficiente de control ponderal, vă invit să vă stabiliți un obiectiv foarte important: menținerea greutății actuale.

În acest sens vă recomand:
• Monitorizarea zilnică a greutății
• Menținerea unui jurnal alimentar, în care să menționați zilnic ce și cât consumați
• Evitarea alimentelor bogate în calorii
• Preocupare pentru realizarea unor activități fizice domestice, folosindu-vă imaginația sau urmărind programe online dedicate
• Comunicarea de la distanță cu medici nutriționiști din Ponderas Academic Hospital, beneficiind de sfaturile, recomandările și disponibilitatea acestora.

Să ne vedem sănătoși”, a scris medicul Copăcescu.

×
x close