Cercetătorii elvețieni au creat un program de stimulare electrică a zonei măduvei spinării și în doar câteva luni bolnavii s-au vindecat. Experimentul a fost făcut și pe șoareci.
Oamenii paralizați ar putea merge din nou datorită unei descoperiri revoluționare în medicină, făcute la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Laussanne, Elveția. Cercetătorii de acolo au urmărit evoluția a nouă persoane care aveau leziuni ale coloanei vertebrale.
Pe lângă fizioterapie, pacienții au urmat un program de stimulare electrică a zonei măduvei spinării, cea care e responsabilă de controlul picioarelor, și, în numai 5 luni, cei nouă au putut merge din nou.
Pentru a investiga mai aprofundat mecanismul prin care bolnavii s-au vindecat, cercetătorii au reprodus studiul pe animale de laborator.
Au descoperit astfel că niște neuroni au fost activați în timpul stimulării electrice, iar aceștia au jucat un rol-cheie în reabilitarea pacienților.
Măduva spinării face parte din sistemul nervos central și are rolul de a conecta creierul cu restul corpului. Orice traumă a acesteia, de la o banală căzătură până la un accident de mașină, poate distruge conexiunile nervoase, așadar poate întrerupe comunicarea dintre creier și un anumit organ, ducând la paralizie.
Studiul cercetătorilor elvețieni a fost publicat în revista Nature și deschide calea pentru dezvoltarea unor noi tratamente pentru paralizie.