Antena 3 CNN Externe "O urgenţă de sănătate publică de interes internaţional": Mpox se răspândește tot mai mult. Boala a ajuns deja în 16 ţări

"O urgenţă de sănătate publică de interes internaţional": Mpox se răspândește tot mai mult. Boala a ajuns deja în 16 ţări

imagine generata digital virus mpox variola maimutei
Încă două ţări africane au raportat cazuri de mpox, cunoscută și sub numele de „variola maimuței”. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    14 Oct 2024   •   16:55

Încă două ţări africane au raportat cazuri de mpox, cunoscută și sub numele de „variola maimuței”, în ultimele şase săptămâni, ridicând numărul total al statelor afectate la 16, a indicat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la Geneva, informează DPA, potrivit Agerpres.

Cazuri au fost raportate în Zambia şi Ghana pentru prima dată în acest an, a declarat OMS. În întreaga Africă, numărul cazurilor suspecte a crescut cu 3,6%, ajungând la 36.787 pe 6 octombrie, a adăugat organizaţia.

"Ţara cea mai afectată în 2024 continuă să fie Republica Democratică Congo (6.169 de cazuri confirmate, 25 de decese), urmată de Burundi (987 de cazuri confirmate, fără decese) şi Nigeria (94 de cazuri confirmate, fără decese)", a precizat OMS.

Circa 85% din cazurile suspecte au fost înregistrate în RDC, această ţară semnalând peste 6.000 de cazuri bolii, cunoscută anterior sub numele de „variola maimuţei”. Experţii medicali cred însă că numărul real al cazurilor este mai mare.

"O urgenţă de sănătate publică de interes internaţional"

Aceştia notează că doar o parte din persoanele care prezintă erupţii cutanate sunt testate şi că multe nu solicită asistenţă medicală din jenă, în principal pentru că boala a fost răspândită iniţial prin contact sexual.

Mpox se transmite prin contact direct cu pielea sau cu membranele mucoase ale unei persoane infectate. Numeroşi copii de vârstă mică sunt în prezent infectaţi.

Boala, ale cărei simptome includ febra şi durerile articulare, provoacă erupţii pe tot corpul şi poate fi fatală pentru copiii de vârstă mică şi pentru persoanele cu un sistem imunitar compromis.

O campanie de vaccinare a fost lansată în RDC la începutul acestei luni, în contextul în care ratele de infecţie au crescut brusc în Africa. OMS a declarat actuala epidemie de mpox "o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional". 

×
Subiecte în articol: boli mpox OMS Variola maimuței
Parteneri
x close