Antena 3 CNN Life Sănătate O șansă în plus pentru copiii cu afecțiuni critice: Noile practici medicale aduse în România de experții din Turcia

O șansă în plus pentru copiii cu afecțiuni critice: Noile practici medicale aduse în România de experții din Turcia

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 17:16 18 Noi 2024 Modificat la 17:16 18 Noi 2024
echipa de medici
Metodele avansate și soluțiile pentru a salva cele mai critice cazuri pediatrice. Sursa foto: Getty Images

România face pași importanți spre cele mai moderne tehnologii și practici medicale din domeniul pediatriei Experți de renume internațional din Turcia au ajuns la București pentru a le prezenta medicilor de la noi din țară cele mai avansate metode de tratament din oncologie, transplant, neurochirurgie sau chirurgie cardiovasculară. Noile practici medicale înseamnă mai multe șanse la viață pentru copiii cu afecțiuni critice, iar specialiștii din Turcia și-au arătat disponibilitatea de a colabora cu doctorii noștri în tratarea celor mai complexe cazuri.

Experții de top din Turcia le-au împărtășit medicilor de la noi metodele avansate și soluțiile pentru a salva cele mai critice cazuri pediatrice. Tehnica medicală și experiența fac minuni chiar și în cazul celor mai tineri pacienți. De pildă, transplantul hepatic a fost un miracol pentru un bebeluș de numai 4kg.

„Noi am reuşit să facem un transplant hepatic unui copil de numai 2 luni. Rata de supraviețuire este, de fapt, paralelă cu motivul pentru care s-a ajuns la acest transplant hepatic. Dacă acest transplant hepatic se efectuează din cauza unei insuficiențe a căilor biliare şi dacă primele luni după intervenţie arată că evoluția este bună, rata de supraviețuire este foarte lungă", a spus prof. Kamil Yalcin Polat, transplant organe pediatrie. 

O echipă medicală sudată înseamnă cheia spre succes, spun specialiștii. Ei atrag atenția că secțiile de terapie intensivă nu ar putea funcționa fără o echipă multidisciplinară.

„Sunt foarte multe tehnici medicale în acest domeniu, în special tratamente extracorporale, însă cea mai importantă este experiența şi să lucrezi în echipă, asta este cel mai important lucru. Este esenţială abordarea multidisciplinară pentru că tu iei pacientul, îl examinezi, dar asistentele acoperă toată ziua, ai nevoie de 2-3 asistente", spune un medic din echipă.

Echipa medicală din Turcia apelează la tehnici personalizate pentru a trata și cele mai grave afecțiuni cardiace ale copiilor, venind cu abordări noi și pentru corecția defectelor congenitale. Specialiștii din Turcia și-au arătat disponibilitatea de a lucra cu medicii români în tratarea celor mai complexe cazuri.

„Noi lucrăm în interiorul unei inimi de mărimea unei nuci. Atunci când aplicăm această tehnologie oprim inima. Şi pentru a urmări pacientul în acel interval de timp, avem nevoie să fim susținuți de această tehnologie de ultimă generație. Noi am operat pacienți din întreaga lume din Asia, din Africa, Europa", a spus prof. Hakan Ceyran, chirurgie cardiovasculară pediatrică. 

Cele mai avansate tehnologii medicale au fost împărtășite medicilor români, care utilizează deja o mare parte din aparatură.

„Progresul este evident în toate domeniile și în România în domeniu chirurgical, prin tehnici noi în domeniu imagistic. Meniul transplantului hepatic la copii foarte mici și în domeniul defectelor congenitale cardiace, de asemenea, la copii foarte mici există un număr mare de cazuri care au fost efectuate și care, desigur, pot aduce noutate și în schimbul între colegi este benefic", a spus Cristina Berteanu, medic primar ATI

În cadrul grupului de spitale din Turcia, care deține unul și în București, sunt tratați anual 2,4 milioane de pacienți și sunt efectuate 75.000 de intervenții chirurgicale.

×
x close