Antena 3 CNN Life O femeie a plătit 50.000 de lire ca medicul să-i rupă picioarele și să fie mai înaltă cu 8 cm. După două săptămâni a început dezastrul

O femeie a plătit 50.000 de lire ca medicul să-i rupă picioarele și să fie mai înaltă cu 8 cm. După două săptămâni a început dezastrul

elaine foo
Elaine Foo a plătit 50.000 de lire ca medicul să-i rupă picioarele și să fie mai înaltă cu 8 cm.FOTO BBC/arhiva personală Elaine Foo
de G.M.    |    12 Aug 2024   •   12:33

Cinci proceduri chirurgicale, trei grefe de os, economiile pe viață cheltuite, dureri și un proces îndelungat contra chirurgului său. Acesta este calvarul prin care a trecut Elaine Foo care a vrut să fie mai înaltă cu opt centimetri și a recurs la chinuitoarea procedură de alungire a picioarelor.

„Am trecut printr-o încercare teribilă, dar am supraviețuit”, spune pentru BBC Elaine Foo, care a acceptat să povestească prin ce calvar a trecut din 2016.

Elaine nu a fost niciodată mulțumită cu înălțimea ei. „La 12 ani, eram mai înaltă decât majoritatea fetelor”, a spus ea. "La 14 ani, am ajuns brusc să fiu mai scundă decât toată lumea. În timp, asta a devenit o obsesie. Mai înalt însemna mai bina, mai frumos. Am simțit că oamenii mai înalți au mai multe șanse", a spus Elaine.

În timp, obsesia era copleșitoare. Elaine crede că a avut dismorfie corporală, o afecțiune de sănătate care face ca o persoană să vadă un defect în modul în care arată, indiferent de cum o văd alții. Impactul afecțiunii poate fi devastator.

„Visul meu a fost să cresc de la 1,57 m la 1,65 m”

La vârsta de 25 de ani, Elaine a citit un articol despre o clinică chineză în care oamenii erau operații pentru a-și alungi oasele picioarelor. Articolul menționa și riscurile de infecții și cât de dureroase sunt procedurile, dar Elaine a devenit interesată.

Șaisprezece ani mai târziu, Elaine a descoperit o clinică privată unde se făcea același tip de operații în Londra. Cel care opera era ortopedul Jean-Marc Guichet, specialist în alungirea membrelor își inventase chiar și propriul dispozitiv de alungire - cuiul Guichet.

Pentru Elaine, să descopere că astfel de operații se făceau la Londra, unde locuia, și că putea să se recupereze acasă a fost o mare bucurie. „Dr Guichet a fost deschis cu privire la lucrurile care puteau merge prost: leziuni ale nervilor, cheaguri de sânge, posibilitatea ca oasele să nu se sudeze. Dar, mergeam la un medic foarte scump și mă așteptam la o îngrijire medicală pe măsură. Visul meu a fost să cresc de la 1,57 m la 1,65 m”, a povestit ea.

„În prima noapte am țipat până la 6 dimineața, am adormit țipând”

S-a operat în 25 iulie, iar intervenția a costat aproximativ 50.000 de lire sterline.

Procedurile de alungire a picioarelor sunt relativ rare și se fac în puține clinici private din lume. În funcție de locul în care se desfășoară, pot costa de la 15.000 de lire sterline până la 150.000 de lire sterline.

„Revenirea după anestezie a fost interesantă, am simțit că nu s-a întâmplat nimic. Nicio durere. Dar 90 de minute mai târziu, am simțit că îmi ard picioarele. În prima noapte am țipat până la 6 dimineața, am adormit țipând.”, a spus ea.

Ce este procedura de alungire a picioarelor

Procedura de alungire a picioarelor este dureroasă. În timpul operației, oasele picioarelor sunt rupte în două și în interior este montată o tijă de metal. Tijele metalice sunt extinse treptat pentru a lungi și separa cele două jumătăți de os. Acest proces are rolul de a crește înălțimea pacientului. Oasele rupte ar trebui să se vindece treptat împreună, pentru a umple golul dintre ele.

Operația este complexă și este doar începutul unui proces lung.

„Procesul de alungire durează aproximativ două sau trei luni, iar recuperarea poate dura dublu”, a avertizat profesorul Hamish Simpson, fost membru al consiliului Asociației Britanice de Ortopedie.

La două săptămâni de la operație a urmat dezastrul

„Simțeam durere groaznică la piciorul stâng. Apoi, într-o noapte, în timp ce mă mișcam în pat, durerea a devenit insuportabilă”. Elaine a făcut o radiografie, care a arătat că tija metalică de la piciorul stâng îi rupsese femurul.

S-a neliniștit, dar medicul Guichet i-a spus să nu își facă griji, deoarece procedura se poate relua.

Au urmat alte operații pentru continuarea procedurii de alungire a picioarelor, care costau alte mii de lire sterline. Încrezătoare însă în rezultat, Elaine a fost dispusă să plătească. Până în septembrie, piciorul ei drept s-a lungit cu 7 cm, dar nu la fel a fost și cu cel stâng, ceea ce i-a afectat coloana vertebrală și i-a provocat dureri constante.

Șase săptămâni mai târziu, radiografiile asupra piciorului drept au arătat o lipsă alarmantă a creșterii osoase. Femurul ei se transformase în două bucăți de os ținute împreună de tija de metal.

Elaine a cerut iar ajutorul medicului, care a programat o altă operație la o clinică la care lucra în Milano. În aprilie 2017, el a reluat procedura de alungire pentru  piciorul stâng și de injectare de măduvă osoasă în piciorul drept - pentru a stimula creșterea osoasă acolo. După operație, Elaine s-a trezit însă cu alte vești proaste, deoarece tija se rupsese și era nevoie de alta, ceea ce însemna alți bani.

„Eram singură, șomeră, fără bani și cu dizabilități”

Trei zile mai târziu, Elaine abia se mai putea mișca. Disperată să fie acasă, s-a întors la Londra. În timp, medicul Guichet nu a mai vrut să comunice cu ea.

În iulie 2017, ea a contactat un alt chirurg ortoped, care i-a spus că are nevoie de cinci ani de tratament pentru a se vindeca complet.

La opt ani de la operația inițială, Elaine spune că încă se recuperează nu numai fizic, ci și emoțional. „Din 2017 până în 2020 m-am ascuns de lume. Eram singură, șomeră, fără bani și cu dizabilități.”, a povestit ea.

După un proces care a durat patru ani, în iulie, Elaine a primit despăgubiri pentru toate suferințele prin care a trecut. Avocatul chirurgului a negat acuzațiile de neglijență din partea doctorului Guichet spunând în fața judecătorilor că acesta o informase pe femeie despre complicațiile care pot apărea și că, de fapt, ea „a refuzat constant” să urmeze sfatul acestuia și nu a făcut fizioterapia.

„Am pierdut cei mai buni ani din viața mea. Știu că oamenilor le place să audă cuvântul regret și dacă cineva m-ar întreba astăzi, dacă aș mai face asta dacă aș fi știut ce urma aș spune categoric: „Nu, mulțumesc foarte mult”.

 

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close