Antena 3 CNN Life Sănătate O femeie a fost diagnosticată cu „sindromul inimii frânte” după ce a mâncat prea mult wasabi la o nuntă

O femeie a fost diagnosticată cu „sindromul inimii frânte” după ce a mâncat prea mult wasabi la o nuntă

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 13:25 11 Dec 2024 Modificat la 15:49 11 Dec 2024
wasabi hrean japonez
Wasabi este condimentul picant de hrean japonez, cunoscut mai ales ca însoțitor pentru sushi. Sursa foto: Getty Images

O femeie de 60 de ani din Israel a fost diagnosticată cu cardiomiopatie takotsubo, cunoscută și ca „sindromul inimii frânte”, care a avut o cauză neobișnuită. Simptomele pacientei s-au declanșat la o nuntă, potrivit Live Science.

În timp ce se bucura de mâncare la o nuntă, femeia a început să simtă o presiune dureroasă în piept, care apoi a iradiat în brațe. Această senzație a persistat timp de mai multe ore, deși durerea s-a diminuat suficient încât femeia a ales să rămână la recepție. A doua zi, durerea toracică persistentă, disconfortul și senzația generalizată de slăbiciune au determinat-o să solicite asistență medicală.

Medicii din camera de urgență au efectuat o ecografie și au detectat o activitate anormală în ventriculul stâng al pacientului, partea inimii care efectuează cea mai mare parte a acțiunii de pompare a organului. Unele segmente ale mușchiului cardiac nu se contractau deloc, iar contracția în alte segmente era redusă. Această perturbare a fost „moderată până la severă”, au scris medicii într-un raport al cazului.

Este primul caz de consum de wasabi care cauzează sindromul inimii frânte

Diagnosticul: Medicii au stabilit că femeia se confrunta cu o afecțiune numită cardiomiopatie takotsubo, cunoscută și sub numele de „sindromul inimii frânte”, care produce simptome care le imită pe cele ale unui atac de cord, precum dureri în piept și dificultăți de respirație. „Takotsubo” se referă la un tip de borcan japonez folosit pentru prinderea caracatițelor. Afecțiunea distorsionează mușchii ventriculului stâng, făcându-l să semene cu un borcan cu gât îngust pentru prinderea caracatițelor.

Tratamentul: Femeia a primit steroizi și medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, inclusiv inhibitori ACE, care relaxează arterele și venele, și beta-blocante, care blochează efectele hormonilor de stres asupra inimii. Medicii au trimis-o la un centru de reabilitare cardiacă. După o lună, o ecocardiogramă a arătat că activitatea cardiacă a pacientei revenise la normal.

Ce face cazul să fie unic: Înainte de acest caz, studiile științifice legaseră cardiomiopatia takotsubo de consumul de droguri, boli neurologice, stres fizic sau emoțional și reacții alergice la anumite alimente. Dar acest caz a avut o cauză care nu a mai fost documentată până acum: Cu câteva minute înainte de apariția simptomelor, femeia a confundat wasabi cu avocado și a înghițit o porție de mărimea unei lingurițe.

Acesta este primul exemplu de consum de wasabi care cauzează sindromul inimii frânte. Deși unii compuși din wasabi sunt probabil benefici pentru sănătate, cum ar fi agenții de luptă împotriva cancerului, este posibil ca înghițirea unei cantități neobișnuit de mari să fi declanșat o reacție de stres extrem în cazul pacientei, ducând astfel la perturbarea funcției cardiace normale.

Ce este wasabi

Fie sub denumirea științifică de Wasabia japonica sau Eutrema japonicum, wasabi este condimentul picant de hrean japonez, cunoscut mai ales ca însoțitor pentru sushi, sashimi, mâncăruri japoneze cu tăiței și multe altele.

Cunoscut și sub denumirea de „hrean japonez”, adevăratul wasabi provine dintr-o plantă care face parte din familia Brassicaceae, care cuprinde de obicei alte tipuri de ridichi, hrean și muștar.

Mai degrabă o legumă rădăcinoasă decât un condiment, adevăratul wasabi este obținut din rizomul plantei de wasabi, care este partea subterană a tulpinii. Această tulpină subterană este mărunțită fin pentru a crea pasta de wasabi adevărat. Acest lucru seamănă cu modul în care ghimbirul poate fi ras, deși wasabi este puțin mai puțin fibros. 

×
x close