Antena 3 CNN Life Sănătate O descoperire ar putea revoluționa tratamentul persoanelor cu probleme cardiovasculare

O descoperire ar putea revoluționa tratamentul persoanelor cu probleme cardiovasculare

2 minute de citit Publicat la 13:13 10 Mai 2019 Modificat la 13:13 10 Mai 2019
o_1dagjn6cq1lvm1k0k1qpvh0nqmd8.jpg

O descoperire realizată de o echipă de oameni de ştiinţă din Belfast ar putea "revoluţiona" tratamentul pacienţilor cu anumite categorii de afecţiuni cardiovasculare, informează vineri Press Association. 

Cercetători de la Queen's University din Belfast şi King's College din Londra au pus la punct o tehnologie care poate produce cantităţi semnificative de celule stem într-o perioadă scurtă de timp, folosind doar o mică mostră de sânge. 

Aceştia au descoperit, de asemenea, faptul că celulele stem pot genera şi înlocui celule deteriorate din vasele de sânge. 

Specialiştii cred că acest tratament ar putea preveni o serie de complicaţii cauzate de bolile vasculare printre care infarct, afecţiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau amputări în cazul persoanelor care suferă de diabet. 

Cercetătoarea principală Andriana Margariti, de la Wellcome-Wolfson Institute for Experimental Medicine din cadrul Queen's University Belfast, a caracterizat descoperirea ca "revoluţionară". 

"Posibilitatea de a produce cantităţi importante de celule stem din câţiva mililitri de sânge într-un interval rapid de timp este cu adevărat revoluţionară", a spus aceasta. 

"Acest lucru ar putea revoluţiona modul în care tratăm un număr mare de afecţiuni ale vaselor de sânge. Până acum, acest proces de tranformare presupunea o biopsie a pielii sau cantităţi mari de sânge, lucru care nu este viabil pentru mulţi pacienţi întrucât este un proces riscant care poate necesita un timp mai lung de recuperare.'' 

"Acest studiu se focalizează pe utilizarea celulelor stem în bolile vasculare, dar acelaşi proces poate fi folosit pentru producerea celulelor stem pentru alte organe, cum ar fi creierul şi rinichii, fapt care are implicaţii enorme pentru viitorul serviciilor medicale", a menţionat cercetătoarea. 

Cercetătorii au descoperit totodată că prin activarea unei gene denumite Endothelial Specific Molecule 1 (ESM1) prezentă la nivelul celulelor stem ar putea creşte producţia şi funcţionarea celulelor endoteliale nou apărute, care joacă un rol cheie în mai multe afecţiuni vasculare. 

Celulele endoteliale căptuşesc vasele sanguine, acţionând asemenea unei bariere protectoare. Reprezentând stratul superior de celule din vasele sanguine, aceste celule sunt grav deteriorate în bolile cardiovasculare, proces deseori accelerat la pacienţii cu diabet. 

Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare şi diabet prezintă un risc mai ridicat de a suferi un infarct, pierderea vederii şi probleme de circulaţie deficitară a sângelui atunci când aceste celule endoteliale sunt distruse. 

Studiul preclinic, publicat în Stem Cell Journals, arată că celulele stem care conţin gena ESM1 au un potenţial remarcabil de regenerare şi au crescut semnificativ fluxul sanguin atunci când au fost testate în vasele de sânge deteriorate. 

În cadrul conceptului cunoscut sub denumirea de terapie celulară, deteriorarea poate fi reparată prin transplantarea de celule endoteliale sănătoase. 

Potrivit profesorului Alan Stitt, decanul însărcinat cu inovarea şi educaţia de la Queen's University Belfast, coautor al studiului, transplantarea celulară are un ''potenţial imens''. 

"Este un lucru care poate schimba vieţi întrucât rezultatele au arătat că regenerarea acestor celule poate opri afecţiunile progresive, ceea ce va preveni orbirea şi amputările", a spus acesta. 

"Transplantarea de celule are un potenţial uriaş, deşi nu este potrivită pentru toate bolile vasculare ca spre exemplu bolile coronariene. Ştim acum cum să generăm şi să îmbunătăţim funcţia acestor celule, ne vom focaliza pe testarea unor medicamente pentru a vedea care tratamente vor ameliora în continuare funcţia acestor celule şi, în cele din urmă, ameliora vieţile a milioane de persoane care suferă de aceste afecţiuni''.

×
x close