Antena 3 CNN Life Sănătate Noua variantă XEC Covid începe să se răspândească în Europa. Care sunt simptomele

Noua variantă XEC Covid începe să se răspândească în Europa. Care sunt simptomele

analize test laborator
Analize de laborator, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    16 Sep 2024   •   20:03

Oamenii au început să se molipsească de o nouă variantă a Covid-19, care ar putea în curând să ia amploare și să devină tipul dominant, potrivit oamenilor de știință, transmite BBC.

Identificate în Germania, în iunie, cazuri ale variantei XEC au apărut de atunci în Marea Britanie, SUA, Danemarca și în alte câteva țări, spun utilizatorii de pe rețeaua X, fosta Twitter.

Aceasta are unele mutații noi care ar putea contribui la răspândirea sa în această toamnă, deși vaccinurile ar trebui să ajute în continuare la prevenirea cazurilor grave, spun experții.

Pentru cei mai predispuși să se îmbolnăvească grav de Covid, NHS oferă o injecție de rapel gratuită.

Vaccinurile au fost actualizate pentru a corespunde mai bine variantelor recente, deși nu și XEC, care a apărut din subvariante Omicron anterioare.

Prof. Francois Balloux, director al Institutului de Genetică de la University College London, a declarat pentru BBC News că, deși XEC are un „ușor avantaj de transmitere” față de alte variante Covid recente, vaccinurile ar trebui să ofere în continuare o bună protecție.

El spune că este totuși posibil ca XEC să devină subvarianta dominantă în timpul iernii.

„Aceasta pare să fie următoarea variantă”

Directorul Institutului de Cercetare Translațională Scripps, din California, Eric Topol, spune că XEC este „abia la început”.

„Și asta va dura multe săptămâni, câteva luni, înainte să se instaleze cu adevărat și să înceapă să provoace un val”, a declarat el pentru LA Times.

„XEC este cu siguranță la conducere. Aceasta pare să fie următoarea variantă. Dar mai sunt câteva luni până când va ajunge la niveluri ridicate.”

Care sunt simptomele XEC Covid

Simptomele sunt considerate a fi aceleași ca la răceală sau gripă ca și înainte:

  • temperatură ridicată
  • dureri
  • oboseală
  • tuse sau durere în gât

Majoritatea oamenilor se simt mai bine în câteva săptămâni de la administrarea Covid, dar recuperarea poate dura mai mult.

A existat o „creștere puternică” a XEC în Danemarca și Germania, spune analistul de date Covid Mike Honey pe X.

Există mult mai puține teste de rutină decât înainte, ceea ce face dificil de știut cât de mult Covid ar putea fi în jur.

Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA) afirmă că este normal ca virușii să sufere mutații și schimbări.

Dr. Gayatri Amirthalingam, director adjunct al UKHSA, a declarat: „Este normal și de așteptat ca virusurile să se schimbe genetic în timp. UKHSA continuă să monitorizeze toate informațiile disponibile referitoare la variantele Covid emergente în Regatul Unit și la nivel internațional și să publice datele noastre în mod regulat.

„Vaccinarea oferă cea mai bună protecție împotriva bolilor grave cauzate de COVID-19 și îi îndemnăm pe cei care sunt contactați de NHS să se prezinte pentru a-și primi vaccinul de toamnă.”

×
Subiecte în articol: coronavirus COVID-19 simptome Europa
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close