Mai exact, găsim coloranți în aproape toate alimentele de pe piață, iar de multe ori aceștia sunt un pericol pentru sănătate, potrivit dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie.
Coloranți alimentari aprobați pentru utilizare de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)
- Albastru nr. 1 (Brilliant Blue): un colorant albastru-verzui utilizat în înghețată, conserve de mazăre, supe ambalate, gheață și glazuri
- Albastru nr. 2 (Indigo Carmine): un colorant albastru regal găsit în bomboane, înghețată, cereale și gustări
- Galben nr. 5 (tartrazină): un colorant galben-lămâie care se găsește în bomboane, băuturi răcoritoare, chipsuri, floricele și cereale
- Galben nr. 6 (Sunset Yellow): un colorant galben-portocaliu care este utilizat în bomboane, sosuri, produse de patiserie și fructe conservate
- Roșu nr. 3 (eritrozină): o culoare roșu-cireașă folosită în mod obișnuit în bomboane, gheață și jeleuri pentru decorarea torturilor
- Roșu nr. 40 (roșu Allura): un colorant roșu închis care este utilizat în băuturi sportive, bomboane, condimente și cereale.
Majoritatea coloranților sunt preparați din petrol
Majoritatea coloranților alimentari artificiali sunt preparați din petrol, un derivat de gudron de cărbune, și produse petrochimice.
”Aceste substanțe chimice s-au dovedit a provoca mai multe tipuri de cancer, sterilitate masculină, ADHD (tulburare de hiperactivitate) și multe alte probleme de sănătate.
Coloraţii alimentari sintetici sunt prezenţi în aproape toate alimentele identificate în supermarketuri. Cea mai mare parte a junk-food-ului, alimente și băuturi, precum sucurile, conțin coloranți artificiali.
Unii somoni conțin, de asemenea, un colorant alimentar roșu, care este adăugat de către unele crescătorii de somon pentru a-i da acestuia un aspect mai apetisant“, a precizat medicului Cristina Cornoiu.