Antena 3 CNN Life Sănătate Mustul poate ucide. Când devine un pericol băutura toamnei

Mustul poate ucide. Când devine un pericol băutura toamnei

Redacția Antena 3 CNN
<1 minut de citit Publicat la 10:12 29 Sep 2022 Modificat la 10:13 29 Sep 2022
agerpres_8009052
Sursa foto: Agerpres

Dacă este lăsat la fermentat în spațiu închis, este interzis să intri în încăpere fără a o aerisi în prealabil.

Specialiștii atrag atenția că doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale.

Atunci când mustul fermentează, specialiștii îi sfătuiesc pe oameni să verifice nivelul oxigenului din încăperea în care intră, eventual cu o lumânare aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.

”Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce totuși într-un spațiu închis, este interzisă intrarea fără o aerisire în prealabil. Mai concret, deschizi ușa să intre aer de afară și aștepți minim jumătate de oră până vei intra!”, spun specialiștii de la IGSU.

La rândul lor, medicii arată că gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism, cât şi de durata sau intensitatea expunerii.

Aspectele clinice pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii. Cazurile severe pot merge până la comă şi deces, și nu puține au fost situațiile care s-au înregistrat în fiecare toamnă.

×
Etichete: must toamnă
x close