Antena 3 CNN Life Sănătate Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat. Cum și-a motivat demisia

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat. Cum și-a motivat demisia

4 minute de citit Publicat la 15:12 09 Mai 2016 Modificat la 15:12 09 Mai 2016
cda.jpg

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat din funcţie, potrivit surselor oficiale. Demisia vine în contextul în care ministerul a fost lovit în ultima perioadă de mai multe scandaluri din cauza problemelor din spitale. După criza bebeluşilor infectaţi cu bacteria ucigaşă, acum vorbim despre scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Patriciu Achimaş Cadariu a ales să plece chiar în ziua în care premierul Dacian Cioloş a chemat la Guvern mai mulţi specialişti pentru a rezolva problemele din sănătate.

Ministrul demisionar al Sănătății, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a demisionat din cauza unor diferențe de abordare.

„În această dimineață am avut o discuție cu premierul Dacian Cioloș. Există diferențe de abordare, motiv pentru care am decis să-mi înaintez demisia. Principala noastră preocupare o reprezintă siguranța pacienților în condițiile repectării legii, De aceea, am ales să facem analizele care puteau fi făcute cel mai rapid”, a explicat Patriciu Achimaş Cadariu .

Citiți și: Patriciu Achimaş-Cadariu: Un plan de combatere al infecţiilor nu se face prin măsuri pompieristice şi explozii de petarde la televizor

Cătălin Tolontan, despre demisia ministrului Sănătății

UPDATEPremierul Dacian Cioloș va asigura interimatul la Ministerul Sănătății, după demisia ministrului Patriciu Achimaș, informează un comunicat de presă al Guvernului.

Decizia a fost luată după ce premierul a discutat cu președitele Klaus Iohannis pe această temă.

”Având în vedere situația creată în sistemul de sănătate și demisia ministrului Sănătății, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au convenit ca prim-ministrul să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătății pentru a coordona direct și a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate”, potrivit Administrației prezidențiale.

Comunicatul Guvernului

Prim-ministrul Dacian Ciolos a convenit, împreună cu președintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătății pentru a coordona direct și a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate.

Totodată, astăzi, 9 mai, a avut loc o primă reuniune a grupului de lucru al premierului pentru elaborarea Planului tactic din sistemul de sănătate. La întâlnirea convocată de prim-ministrul Dacian Ciolos au participat secretarii de stat ai Ministerului Sănătății, reprezentanți ai Cancelariei și coordonatori ai principalelor instituții de cercetare din sănătate, cadre didactice, coordonatori ai ONG-urilor de profil, experți și consultanți din sectorul medical. Grupul va contribui, printr-un mecanism ad hoc de consultare, la elaborarea măsurilor pe termen scurt și mediu pentru creșterea siguranței în sectorul medical și a unor măsuri strategice de reformă. Pe termen scurt, va fi abordată problema infecțiilor intraspitalicești și se va analiza abordarea administrativă actuală, în vederea realizării modificărilor necesare (ordine de ministru, HG, modificări legislative) pentru un mai bun control profilactic al domeniului. Pe termen mediu, pornind de la documentele de analiză și strategiile de sistem deja elaborate, grupul va contribui la constituirea unui cadru de reformă reală în sectorul de sănătate.

Toate aceste propuneri se vor centraliza la nivelul Cancelariei premierului până la începutul lunii iunie. Următoarea întalnire a grupului va avea loc în cursul zilei de joi, 12 mai. Toți cei prezenți la această primă reuniune au susținut că este momentul pentru a aduce în dezbatere publică situația reală a sectorului medical  și de a căuta soluții la probleme neglijate de ani de zile, care au agravat și subminat încrederea în capacitatea sistemului medical de a pune pacientul pe primul loc.

Patriciu Achimaş-Cadariu a hotărât să demisioneze după o discuţie cu premierul Dacian Cioloş, care a avut loc la Palatul Victoria.

Premierul Dacian Cioloş a acceptat luni demisia lui Patriciu Achimaş Cadariu din funcţia de ministru al Sănătăţii, confirmă Guvernul. "Am acceptat astăzi demisia domnului Patriciu Achimaș-Cadariu din funcția de ministru al sănătății. În perioada următoare, voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, propunerea pentru un nou ministru al Sănătății" a precizat premierul Dacian Cioloș.

Achimaş-Cadariu a luat decizia de a pleca de la ministerul Sănătăţii, pentru că nu ar fi fost de acord cu modul în care s-a decis în Guvern gestionarea crizei dezinfectanţilor din spitale.

Jurnaliştii de la GSP au continuat luni seria dezvăluirilor halucinante despre dezinfectanţii diluaţi din spitale. SRI a ştiut de loturile cu probleme de la Hexi Pharma şi de licitaţiile trucate.

Toţi ultimii 6 miniştri ai Sănătăţii au primit informări de la SRI despre dezinfectanţi şi despre infecţiile nosocomiale. Însă tot în ultimii ani, Spitalul SRI a făcut 63 de achiziţii directe, fără licitaţie, de la Hexi Pharma.

Președintele Klaus Iohannis a cerut guvernului tehnocrat să ia măsuri în scandalul dezinfectanților.

Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor spitaliceşti în care au fost descoperite probe neconforme, în urma scandalului privind dezinfectanţii diluaţi. Este vorba despre nu mai puţin de 50 de spitale din toată ţara. Nouă spitale din București se află pe lista neagră.

Mai puțin de 5% din cele peste 3.500 de probe recoltate de la spitale au fost neconforme și 95% - conforme, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, cu referire la ancheta efectuată în cazul dezinfectanților folosiți în unitățile sanitare.

Citiți și: Noi dezvăluiri halucinante. Dezinfectanţii folosiţi în spitalele din România sunt diluaţi de 10 ori

Alianța Medicilor respinge testele Ministerului: Pacienții nu sunt în siguranță

Dosar penal pentru dezinfectanții diluați din spitale

Scandalul dezinfectanților din spitale. Momentul în care apar offshore-urile în care se scurg banii

×
x close