Negocierea Contractului Colectiv de Muncă în Sănătate va fi reluată dar angajaţii din sector trebuie să asigure în primul rând calitatea actului medical şi sănătatea pacientului, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la finalul întâlnirii cu liderii sindicali care au protestat în faţa instituţiei de resort.
"Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, important este ca angajaţii din Sănătate să asigure calitatea actului medical şi sănătatea pacientului. Negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) va fi reluată, pentru că a fost suspendată la solicitarea sindicatelor, deci putem spune că acest lucru va intra în linie dreaptă", a spus Pintea.
Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a afirmat că sindicalişii vor continua protestele şi săptămâna viitoare, iar varianta grevei în sănătate rămâne valabilă.
"CCM e o problema delicată, noi am întrerupt aceste negocieri o dată cu apariţia OUG 114. Continuăm sigur protestele, săptămâna viitoare. Ministerul Muncii sigur va fi pichetat. (...) Eu voiam să ajungem să discutăm cu doamna premier. (...) Varianta grevei în sănătate rămâne valabilă fără nicio problemă, sigur că da", a spus Bărăscu.
Peste 150 de membri ai Federaţiei Sanitas au protestat miercuri, între orele 11:00 şi 13:00, în faţa Ministerului Sănătăţii, nemulţumiţi de efectele OUG 114/2018 şi ale Legii 153/2017 asupra celor care activează în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi medicinei şcolare.
La protest au participat reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas din judeţele Harghita, Cluj, Brăila, Timiş, Hunedoara, Arad, Constanţa, Bacău şi Iaşi.
Mitingul din faţa Ministerului Sănătăţii este a doua acţiune dintr-o serie de proteste programate de liderii Sanitas, ca reacţie la efectele reglementărilor Legii 153/2017 şi ale OUG 114/2018 asupra drepturilor salariale ale membrilor sindicatului. Cu o săptămână în urmă, sindicaliştii din sănătate au pichetat sediul Ministerului de Finanţe.
În calendarul de proteste stabilit de sindicalişti, Sanitas anunţă pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale pe 20 martie şi organizarea unui miting de amploare în Bucureşti la începutul lunii aprilie.
Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a avertizat că sindicatele din Sănătate vor declanşa greva generală în cazul în care comunicarea şi dialogul social cu Guvernul vor rămâne la fel de proaste şi în luna aprilie.
Revendicările sindicaliştilor din sănătate vizează eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială, calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite, eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea regulamentului de sporuri, corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului Sănătate.