Ministrul Sănătății a subliniat că primul pas pentru eliminarea corupției din sistemul medical este legat de renunțarea la obiceiul de a oferi anumite beneficii materiale personalului care activează în spitale.
"Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toți, cea legată de mentalități vechi.
Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare și educare.
Pacienții trebuie să înțeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical, ca să obțină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Citește și: Insomnia ascunde boli grave, spun medicii! Ce ți se poate întâmpla după câteva nopți nedormite
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, specialiștii din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătății au organizat, în ultimele săptămâni, mai multe activități cu rol de informare, la care au participat managerii unităților sanitare, directorii executivi ai Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, respectiv, ai municipiului București și managerii Serviciilor de Ambulanță Publică.
În cadrul acestor întâlniri, au fost prezentate informații legate de modalitățile de prevenire a actelor de corupție, de încălcare a eticii profesionale și a integrității, precum și de reducerea vulnerabilităților și riscurilor de corupție.
Prezentările au fost susținute de reprezentanți ai Agenției Naționale de Integritate, ai Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne și din Ministerul Justiției, precum și de specialiști ai societății civile și mediului de afaceri, potrivit Mediafax.