Douăzeci și unu de medicamente pentru adulţii şi copiii diagnosticaţi cu boli oncologice lipsesc de pe piaţa din România. Este lipsă acută de medicamente, iar mii de oameni sunt nevoiţi să aducă din străinătate, plătite din propriul buzunar, tratamentele fără de care nu pot supravieţui.
Nu sunt singurele medicamente care lipsesc de la noi. Numărul lor trece de o mie, iar Ministerul Sănătăţii nu vine cu nicio decizie concretă.
”Avem pacienţi care în prezent sunt programaţi să facă un tratament de consolidare pentru leucemie acută şi nu ştiu dacă putem obţine meddicamentul în timp util”, spune dr. Horia Bumbea, şeful Secţiei de Hematologie de la Spitalul Universitar.
Şi actriţa Manuela Harabor trece prin aceeaşi dramă. Copilul ei are autism, iar periodic face crize de epilepsie. Singurul medicament care ţinea boala sub control nu se mai găseşte pe piaţa din România.
”Am aflat cu stupoare că acest medicament nu se mai importă la noi, nu ştiu pe ce motive, am vorbit cu doamna doctor carfe ste disperată pentru că are mii de pacienţi, dependenţi de acest medicament. Nu se poate să ajungem în situaţia în care să ni se spună, ne pare rău, nici măcar nu vă dăm un motiv”, a spus actrița.
Scăderea preţurilor la medicamente, măsură luată încă din 2015 a dus la dispariţia medicamentelor ieftine, iar înlocuitorii nu sunt la fel de eficienţi, spun reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi.
” Unele nu se mai justifică economic şi nu mai sunt aduse pe piaţă, iar altele pleacă la exportul paralel pentru a face profit domnii care se ocupă de distribuţie”, susține Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
O veste bună vine de la Ministerul Sănătăţii care discută în această perioadă cu compania de stat Unifarm pentru achiziţia medicamentelor lipsă. CNAS transmite că bugetul pentru acest an a fost mărit, astfel că situaţia s-ar putea îmbunătăţi.