Cunoscutul medic spune că, pe lângă spaima estetică, varicela poate da complicaţii serioase, însă avem arme la îndemână pentru a o preveni: vaccinul.
"Zeci de mesaje de la părinți arată că aceștia se confruntă (cum era de așteptat primăvara) cu o boală foarte sâcâitoare, apărută recent la copiii lor - varicela.
Dr. Mihai Craiu: "Puțini cunosc complicațiile grave ale unei boli extrem de contagioase"
Pe lângă spaima estetică (toți am văzut copii sau adulți cu semne de "vărsat de vânt" pe față), puțini cunosc complicațiile grave ale unei boli extrem de contagioase.
Dacă ne uităm la imaginea referitoare la incidența raportată oficial în România (de către CNSCBT) vom vedea că, anterior pantemiei, suntem relativ constanți... undeva la 200 cazuri la 100.000 populație.
De peste 10 ani. Iar dacă privim graficul unui studiu din China observăm niște coloane de aproximativ 5 ori mai mici, într-o provincie cu o populație de 4 ori mai mare decât a României...
Două lucruri ar trebui să știe toți părinții despre această boală extrem de contagioasă:
Dr. Craiu: "Varicela poate fi prevenită prin vaccinare"
1. Poate fi prevenită prin vaccinare, așa cum precizează atât autoritățile românești cât și ECDC: 2 doze, incepând cu 11 luni, cel mai rapid
2. Pacientul cu varicelă, având un risc mare de complicații severe, poate fi tratat cu antivirale sau imunoglobuline specifice VZIG. Iar aceste antivirale sunt Aciclovir, Valaciclovir.
Nu se recomandă tratamentul cu antibiotice sau isoprinosine.
Și nici cu aspirina (poate apărea o complicație mortală - sindromul Reye - sau ibuprofen DUPĂ ce a apărut erupția cu vezicule și pustule", a scris medicul pediatru Mihai Craiu, marţi, pe pagina de Facebook.
Zeci de mesaje de la părinți arată că aceștia se confruntă (cum era de așteptat primăvara?) cu o boală foarte...
Publicată de Spitalul Virtual pentru Copii pe Luni, 18 aprilie 2022
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: "A început acest virus să reapară, iar boala dă forme cât se poate de severe"
După doi ani de pauză, un virus cunoscut a reapărut la noi în ţară. De când a început pandemia, ne-am protejat cu măşti şi toată lumea a fost mai atentă la igienă, însă acum starea de alertă s-a ridicat.
Aşa se face că, în ultima perioadă, după o pauză de doi ani, la Timişoara au apărut primele cazuri de varicelă, iar medicul Adrian Streinu-Cercel a avertizat asupra acestui lucru.
"Au început celelalte virusuri să apară pe panoplia patologiei uzuale. (...) A apărut şi virusul varicelo-zosterian şi aşa se face că suntem într-o plină etapă evolutivă a epidemiei cu acest virus şi cei care sunt afectaţi sunt copiii, dar şi adulţii, adultul tânăr", spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.