![alimentul pe care trebuie sa il evitam cand este foarte cald afara prof dr vlad ciurea alimentul pe care trebuie sa il evitam cand este foarte cald afara prof dr vlad ciurea](https://www.antena3.ro/thumbs/landscape/2024/07/24/alimentul-pe-care-trebuie-sa-il-evitam-cand-este-foarte-cald-afara-prof-dr-vlad-ciurea-913823.jpg)
Medicul nutriţionist Iren Alexoi spune că micul dejun este sursă de energie a organismului pentru întreaga zi.
Reţeata nutriţionistului se bazează pe cerealele integrale, combinate cu multe seminţe.
„- Cerealele neapărat în varianta integrală – hrişcă, ovăz, secară.
– În reţetă am folosit fulgii de hrişcă pentru că sunt săţioşi, au multe fibre, reglează glicemia şi ne scapă de pofta de dulce. Sunt bune şi seminţele crude – chia, in, cânepă, amestec de seminţe.
– Evităm fulgii expandaţi, cei cu adaoas de zahăr sau musli din comerţ cu etichete apetisante. Nu recomand fulgii de porumb – au indice glicemic mare.
– Sfat – să nu depăşim o linguriţă per porţie – au valoare calorică mare. Să fie crude neapărat şi păstrate în pungi etanşe. În contact cu aerul râncezesc repede.
– Să folosim câteva nucifere – migdale, nuci sau caju. Secretul stă tot în cantitate: 4-5 migdale per porţie, 2 jumătăţi de nucă, 5-6 caju, etc… Neapărat să fie crude.
– Scorţişoară – care conţine antioxidanţi şi reglează glicemia. Sfat: să fie varianta bio. Opţional pentru a da gust şi savoare.
– Câteva fructe uscate sau deshidratate. Atenţie! să nu fie confiate.
– Ca mediu lichid poate fi folosit de la lapte de vacă, capră până în 1,5°% grăsime, iaurt, sana, kefir sau pentru vegetarieni există lapte vegetal – de ovăz, quinoa, nuci, soia, etc.”, potrivit adevarul.ro.