Antena 3 CNN Life Sănătate Microplastice descoperite în sucuri. Cantitatea creşte pe măsură ce sticlele sunt deschise, spun experţii

Microplastice descoperite în sucuri. Cantitatea creşte pe măsură ce sticlele sunt deschise, spun experţii

Femeie magazin sucuri - getty
Două laboratoare au efectuat studii asupra prezenței potențiale a nanoparticulelor și microparticulelor de plastic atunci când sticlele sunt deschise o dată, de 10 ori sau de 20 de ori pentru a imita utilizarea reală. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    28 Aug 2024   •   08:00

Un nou raport a descoperit un număr de micro și nanoplastice în sticlele de suc, iar numărul acestora crește în funcție de cât de des sunt deschise, scrie Euronews. 

Un ONG francez a identificat șase tipuri de plastic în sucurile Coca-Cola și Schweppes, conform unui raport publicat săptămâna aceasta.

Organizația Agir pour l’Environnement (Acționează pentru Mediu) a colaborat cu două laboratoare pentru a efectua studii asupra prezenței potențiale a nanoparticulelor și microparticulelor de plastic atunci când sticlele sunt deschise o dată, de 10 ori sau de 20 de ori pentru a imita utilizarea reală.

Raportul a inclus analiza plasticelor cu șase polimeri diferiți identificați. Asociația a calificat rezultatele ca fiind „surprinzătoare”, având în vedere că „producătorii declară doar doi polimeri în contact cu băutura: (polietilenă) PE pentru capac și PET pentru sticlă”, se spune în comunicatul publicat de organizație.

Aceste rezultate pun în „îndoială Coca-Cola și autoritățile de sănătate din Franța, care trebuie să garanteze consumatorilor (un recipient) care nu îi expune la molecule al căror impact asupra sănătății nu poate fi exclus”, a declarat Magali Leroy, care se ocupă cu sondajele și analizele pentru Agir.

„Cantitate mare” de nanoparticule

După prima deschidere a sticlelor, au fost găsite patru microparticule pentru un litru de Coca-Cola și 4,6 microparticule pentru un litru de Schweppes.

După deschiderea sticlelor de 20 de ori, au fost identificate 46 de microparticule pentru un litru de Coca-Cola și 62 de microparticule pentru un litru de Schweppes.

Autorul a spus că este posibil ca capacul de plastic să se degradeze, ducând la mai multe particule pe măsură ce sticla este deschisă din ce în ce mai des.

Toate microparticulele identificate erau mai mici de 500 de micrometri (µm), iar o mare majoritate erau mai mici de 100 µm. Cele mai multe particule legate de deschideri erau mai mici de 50 µm. De asemenea, a fost găsită o „cantitate mare” de nanoparticule în ambele sucuri.

Forma lor cu contururi neregulate „favorizează interacțiunea lor fie cu alte particule, combinând efectele mai multor polimeri”, se spune în raport, adăugând că facilitează și contactul lor cu celulele umane.

ONG-ul a contactat mai multe autorități franceze, îndemnându-le să implementeze linii directoare.

39.000 până la 52.000 de microplastice ingerate în fiecare an

ONG-ul a atras atenția acum doi ani, când a publicat un studiu privind prezența microparticulelor de plastic în nouă mărci de apă îmbuteliată vândute în Franța.

Cercetările anterioare au estimat că aportul anual de particule de microplastic din surse alimentare variază de la 39.000 la 52.000 pe persoană în fiecare an. Aceasta ajunge la 74.000 până la 121.000 de particule consumate pe persoană pe an dacă se numără și cele inhalate.

Un studiu publicat în ianuarie a acestui an a descoperit sute de mii de bucăți mici de plastic în sticlele de apă din plastic, o cifră mult mai mare decât cea raportată anterior.

Deși consecințele potențiale ale expunerii la microplastice asupra sănătății umane sunt încă studiate, există o îngrijorare tot mai mare privind impactul lor.

×
Subiecte în articol: microplastice sucuri capac sticle PET
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close