"Refluxul esofagian înseamnă întoarcerea conţinutului gastric în esofag şi este un lucru fiziologic, de cele mai multe ori. (...) Stomacul şi intestinul sunt căptuşite cu un înveliş rezistent la acid şi, atunci, noi nu simţim prezenţa acidului.
Dar dacă printr-un mecanism anormal, acidul şi conţinutul gastric ajunge în esofag, atunci vom simţi acest lucru sub forma unei arsuri pe coşul pieptului, o arsură făcută de acid la nivelul unei căptuşeli sensibile din esofag pe care îl arde, rezultând o rană în esofag, aşa numita esofagită", a explicat medicul Bogdan Mateescu, joi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.
La această afecţiune sunt predispuse persoanele grase, "la care pătura de grăsime apasă pe burtă şi împinge acidul afară din stomac", explică medicul.
De asemenea, şi cei care fumează sau iau substanţe care slăbesc "uşa de intrare" în stomac, precum cele din cafea, cacao, ciocolată sau anumite medicamente.
În ce priveşte tratamentul, putem împiedica acidul să iasă din stomac fie slăbind (şi, în felul acesta, este mai puţină presiune pe abdomen, iar lichidul nu mai este împins în afară din stomac), fie dacă după ce mâncăm, rămânem timp de o oră în poziţie verticală sau în şezut.
"Când te culci, lichidul din stomac tinde să o ia în orice direcţie", explică medicul.
O altă metodă de tratament este cea prin metode endoscopice sau chirurgicale.
Sfat de sănătate. Ce este refluxul gastroesofagian