Antena 3 CNN Life Sănătate Mersul pe jos în pas alert ne poate ajuta să oprim îmbătrânirea

Mersul pe jos în pas alert ne poate ajuta să oprim îmbătrânirea

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 11:49 30 Apr 2022 Modificat la 11:49 30 Apr 2022
femeie ilustratie
Sursa foto: Pexels/Nubia Navarro (nubikini)

Această „vârstă biologică” înseamnă în esență cât de uzate devin celulele corpului. O viață întreagă de mers lpe jos a viteze mai mari ar putea însemna echivalentul nei întineriri cu 16 ani – din punct de vedere celular – până la vârsta mijlocie, folosind acest sistem de măsurare.

Mersul pe jos nu necesită antrenament și nici echipament special, iar cercetătorii sugerează că ar putea fi folosit mai des în tratamente ca o modalitate de a îmbunătăți sănătatea, acolo unde este cazul.

„Deși am arătat anterior că ritmul de mers este un predictor foarte puternic al stării de sănătate, nu am fost în măsură să confirmăm că adoptarea unui ritm de mers rapid provoacă de fapt o sănătate mai bună”, spune Tom Yates, kinetolog la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, potrivit Science Alert.

„În acest studiu, am folosit informațiile conținute în profilul genetic al oamenilor pentru a arăta că un ritm de mers mai rapid este într-adevăr probabil să conducă la o vârstă biologică mai tânără, măsurată de telomeri”.

Cercetătorii au accesat baza de date Biobank din Marea Britanie și au obținut înregistrări pe 405.981 de persoane de vârstă mijlocie. Analiza genetică pe care au efectuat-o a sugerat o legătură cauzală între mersul rapid și LTL, independent de orice altă activitate fizică.

Intensitatea mișcării la plimbări a fost măsurată prin auto-raportare și, de asemenea, de articolele de urmărire a fitness-ului purtate de persoanele implicate în studiu.

Această intensitate este importantă: o plimbare relaxată nu pare să aibă același efect (deși orice fel de mișcare este bună pentru tine).

Viteza de mers în sine este influențată și de o mulțime de factori, de la capacitatea pulmonară și controlul motor până la nivelul de sănătate mintală și de motivație. Este ceva pe care medicii l-ar putea privi ca pe un indicator al sănătății generale.

„Acest lucru sugerează că măsuri precum o viteză de mers mai mică în mod obișnuit sunt o modalitate simplă de a identifica persoanele cu un risc mai mare de boli cronice sau de îmbătrânire nesănătoasă și că intensitatea activității poate juca un rol important în optimizarea intervențiilor”, a spus cercetătorul medical, Paddy Dempsey de la Universitatea Universitatea din Leicester și autorul principal al studiului.

Telomerii acoperă cromozomii din corpul uman, conținând secvențe repetitive de ADN necodificator care protejează cromozomii de deteriorare.

Acești biomarkeri se micșorează în mod natural pe măsură ce îmbătrânesc, dar cercetările au arătat că ei pot fi, de asemenea, scurtați mai rapid din cauza lipsei de somn suficient, a locurilor de muncă solicitante și a stresului și a tensiunilor legate de naștere.

Acești biomarkeri se micșorează în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, dar cercetările au arătat că pot fi scurtați mai rapid și de lipsa unui somn suficient, de slujbele solicitante și de stresul și tensiunile nașterii.

Mersul pe jos în pas vioi a fost asociat anterior cu o creștere a duratei de viață de până la 20 de ani, iar această speranță de viață mai mare poate rezulta din doar 10 minute de mers pe jos pe zi.

×
x close