Antena 3 CNN Life Sănătate Medicii testează primul vaccin din lume împotriva norovirusului. Care sunt simptomele infecției care ucide anual 200.000 de oameni

Medicii testează primul vaccin din lume împotriva norovirusului. Care sunt simptomele infecției care ucide anual 200.000 de oameni

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 08:42 23 Oct 2024 Modificat la 08:42 23 Oct 2024
femeie cu durere abdominala
Medicii au început să testeze primul vaccin din lume împotriva norovirusului. FOTO: Getty Images

Medicii au început să testeze primul vaccin din lume împotriva norovirusului, un virus care afectează anual aproape 700 de milioane de persoane și provoacă 200.000 de decese la nivel global în fiecare an, scrie The Guardian.

Norovirusul este foarte contagios, iar focarele apar frecvent în spitale, cămine de  îngrijire, școli și creșe. Majoritatea celor infectați se vindecă în două - trei zile, dar virusul poate afecta grav în special tinerii, bătrânii sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Dr. Patrick Moore, medic care coordonează studiul din Marea Britanie, a spus că în prezent nu există vaccinuri aprobate pentru norovirus în lume. Celor care s-au îmbolnăvit până acum li s-au administrat perfuzii.

Sunt aproximativ 685 de milioane de infectări în lume și 200.000 de decese sunt înregistrate anual în lume. În Marea Britanie se crede că sunt aproximativ 4 milioane de cazuri de norovirus anual, cu 12.000 de spitalizări pe an numai în Anglia. „În Marea Britanie, se estimează că tratarea cazurilor de norovirus costă aproximativ 100 de milioane de lire sterline anual pentru NHS [și] dacă țineți cont de câștigurile pierdute, înseamnă aproximativ 300 de milioane de lire sterline”, a spus Moore.

Denumit Nova 301, studiul clinic de fază 3 se va desfășura pe o perioadă de doi ani și va viza 25.000 de adulți – majoritatea peste 60 de ani – din țări precum Japonia, Canada și Australia.

În total, 27 de centre de îngrijire din Anglia, Scoția și Țara Galilor vor fi implicate în studiu, iar aproximativ 2.500 de participanți urmează să fie recrutați de la sfârșitul lunii octombrie. Echipa a adăugat că vor folosi și unități mobile pentru a facilita participarea oamenilor.

Vaccinul norovirus se bazează pe tehnologia ARNm - folosită de companii precum Moderna și Pfizer/BioNTech în cazurile de Covid.

Vor fi făcute teste și pe adolescenți și copii mai mici.

În cazul în care vaccinul contra norovirus se va dovedi de succes, se va trimite o cerere autorităților de reglementare în 2026 și se estimează că procesul de revizuire va dura până la un an.

Cauzele infecției cu norovirus

Norovirusul a fost descoperit prima oară în anul 1968, în orașul Norwalk din Ohio, Statele Unite ale Americii. De aceea, pentru o perioada de timp a fost cunoscut și că virusul Norwalk. Acesta face parte din familia Calciviridae și prezintă o contagiozitate ridicată. Cele mai multe cazuri de infecții cu norovirus se înregistrează în perioada noiembrie-aprilie.

Infectarea se realizează prin următoarele modalități:

  • contact direct cu persoană infectată;
  • consumul alimentelor contaminate;
  • atingerea suprafețelor contaminate;
  • inhalarea particulelor virale din aer.

Care sunt simptomele norovirusului

Simptomele specifice infectiei cu norovirus apar dupa maximum două zile de la infectare. Printre acestea sunt: 

  • durere abdominala;
  • crampe;
  • stare de greață;
  • vărsături;
  • diaree;
  • dureri musculare;
  • cefalee (durere de cap); 
  • stare generală alterată.

 

×
x close