Antena 3 CNN Life Sănătate Medicamentele pentru gripă pot fi periculoase pentru pacienții cu boli cronice: „Poate accelera pulsul și crește tensiunea arterială”

Medicamentele pentru gripă pot fi periculoase pentru pacienții cu boli cronice: „Poate accelera pulsul și crește tensiunea arterială”

R.M.
1 minut de citit Publicat la 19:43 14 Feb 2025 Modificat la 19:56 14 Feb 2025
farmacist în farmacie (1)
Multe medicamente pentru răceală și gripă conțin pseudoefedrină sau feniramină, care pot provoca palpitații / Sursa foto: Getty Images

Valul de gripă pune în pericol viața pacienților cu boli de inimă, diabet sau alte afecțiuni cronice. Multe medicamente pentru răceală și gripă conțin pseudoefedrină sau feniramină – substanțe care, în cazul persoanelor cu boli cronice, pot provoca palpitații, afectare cerebrală sau tulburări de vedere. În plus, mulți pacienți cronici nu pot folosi nici măcar spray-uri nazale sau anumite siropuri de tuse. Specialiștii avertizează că și consumul excesiv de vitamina C poate fi periculos.

Tratamentele pentru răceală sau gripă le dau mari bătăi de cap pacienților, având în vedere că cele mai multe sunt contraindicate celor cu boli de inimă, prostată sau glaucom. Dacă unii bolnavi au acuzat palpitații sau probleme grave cu tensiunea, în pericol sunt și cei cu diabet, dacă nu citesc bine prospectul.

 „Sunt anumite siropuri de tuse sau anumite dropsuri pentru gâtul inflamat care conțin miere și zahăr din belșug, lucruri care nu sunt deloc potrivite pentru noi”, a declarat Ines Nerina Rambu, pacientă cu diabet.

Medicamentele care conțin pseudoefedrină sunt contraindicate pacienților cu hipertensiune arterială severă sau necontrolată, precum și celor cu boli renale.

 „Unele decongestionante conțin pseudoefedrină și este important, când ne raportăm la pacienții cardiaci, să știm că aceasta poate crește tensiunea și riscul de apariție a tulburărilor de ritm cardiac.

 Pentru nas înfundat și durerile de cap, este mai bine să folosim clasicul paracetamol”, a declarat Ștefan Busnatu, cardiolog Spitalul Bagdasar-Arseni.

Unele medicamente pentru răceală le pot face rău și celor cu prostată sau cu glaucom. Substanțele din anumite tratamente pot provoca cefalee severă, greață, vărsături, confuzie sau chiar convulsii, avertizează medicii.

„De exemplu, efedrina, pe care o găsim în medicația pentru răceală, poate accelera pulsul și crește tensiunea arterială.

Luate în exces, vitaminele pot afecta funcția hepatică sau renală, pentru că se elimină mult mai greu din organism”, spune Monica Cureșea, medic de familie. 

„Specialistul, medicul, este cel care trebuie să facă o schemă de tratament adaptată pentru fiecare pacient în parte”, a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC.ro.

Unii pacienți povestesc că cer sfatul medicului atunci când răcesc, însă alții preferă remediile naturiste.

Din cauza numărului mare de cazuri de gripă și infecții respiratorii acute, de două săptămâni, în România a fost declarată stare de alertă epidemiologică.

×
x close