Un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat, vineri, că a început o analiză a medicamentelor decongestionante pentru răceală și gripă care conțin pseudoefedrină, ca urmare a unor probleme de siguranță, notează Reuters, citat de Mediafax.
EMA a precizat că analiza vine în urma unor rapoarte privind afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier la unii pacienți care au luat medicamente care conțin pseudoefedrină.
”Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord”, se arată pe site-ul EMA.
Pseudoefedrina este un medicament care se utilizează singur sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata nasul înfundat din cauza răcelii, gripei sau alergiilor. Tratamentul trebuie oprit după 7 zile, pentru că, în cazul unor doze mai mari, riscul de a dezvolta complicații crește semnificativ.
Citește și: Avertisment EMA: Unele medicamente pentru gripă pot provoca accident vascular cerebral sau atac de cord
”Acționează pe vasele mici prin blocarea vaselor inimii, coronarelor, sau atac vascular cerebral, ischemic în special, prin blocarea vaselor de sânge la nivelul creierului”, a explicat toxicologul Marius Chipurici.
În ciuda faptului că pastilele cu pseudoefedrină se eliberează fără rețetă, Agenția Europeană a Medicamentelor ne sfătuiește să mergem la medic, ca să ne prescrie dozele și durata tratamentului.
Care sunt medicamentele cu cea mai mare concentrație de pseudoefedrină
Toxicologii spun că medicamentele care desfundă nasul au cea mai mare concentrație de pseudoefedrină. Potrivit acestora, chiar și un singur comprimat este, uneori, o doză prea mare pentru organismul nostru.
”Este un stimulent al sistemului nervos central şi pe aparatul cardiovascular acționează ca vasoconstrictor, artitmogen şi de creșterea tensiunii arteriale. Este greu de stabilit un prag periculos dar, în principiu, după 100 de miligrame de pseudoefedrină putem să fim îngrijorați”, mai spune toxicologul.
Peste 250 de milioane de cutii de medicamente s-au vândut, fără rețetă, în România în 2021, scrie observatornews.ro.