Ministrul Sănătății a anunțat joi, intenția de a introduce compensarea pentru tratamentul contraceptiv pentru femeile tinere care doresc acest tip de serviciu medical.
Întrebat dacă are în plan un proiect de compensare a anticoncepționalelor, ministrul a răspuns afirmativ, adăugând că este asemănător cu cel care a stat la baza compensării vaccinurilor.
"Da, este similar dacă vreți cu proiectul care a stat la baza compensării vaccinurilor. Mi se pare mult mai firesc și mult mai simplu ca o femeie tânără să beneficieze de tratament contraceptiv, dacă dorește acest lucru, în mod evident, pe bază de prescripție medicală, pentru că în sistemul care a existat acum mai mulți ani, care însemna achiziție centralizată, distribuirea în județe și așa mai departe - era foarte complicat - ducea la foarte multe pierderi și la foarte multă birocrație.
O să discutăm în ceea ce privește categoriile eligibile, să avem în vedere ca toate persoanele care ar trebui să beneficieze de un astfel de tratament să poată să o facă", a explicat ministrul Sănătății, potrivit Agerpres.
Alexandru Rafila a subliniat că, în cazul minorilor, este necesar acordul părinților pentru compensarea anticoncepționalelor.
"O să vedem la minore, este problema legată și de discuția cu părinții acestor minore, pentru că e bine ca tratamentul contraceptiv să fie făcut și cu acordul părinților", a spus ministrul, întrebat dacă proiectul va fi valabil și pentru minore.
Reamintim că țara noastră avea, în anul 2021, cel mai mare număr de copii născuți de mame minore din Uniunea Europeană, respectiv 8.024, potrivit datelor transmise Institutul Național de Statistică.
De altfel, aproape jumătate (45%) dintre mamele cu vârsta sub 15 ani din UE provin din România. Țara noastră înregistrează 34 de nașteri la 1.000 de adolescente, arată datele Salvați Copiii România.